Breton - Stor jägare i litet format

31 augusti 2012

Småttingarna

Vi har haft med oss våra småglin på jakten. Dom har skött sig väldigt bra och har haft mer ork än jag trodde.
En dag blev liva lite trött, blöt och frusen så då bar jag henne sistbiten hem. Goofy strejkade också en av dagarna så han fick åka väska ner från fjället. Men så fort det börjar lukta fågel så plir dom pigga. LillaLiva har redan ett stooort fågelintresse.

26 augusti 2012

Premiären

Igår var det premiär. En härlig dag i skogen där vi hade fågel över förväntan med tanke på 90% unghundar och resultatet av inventeringen.
Trevligt väder, möjligen lite varmt men annars kanon. Fina marker att gå i hittade vi också.
Det är helt suveränt att bo i husvagn, man sover i kanonfina sängar, det är varmt, hundarna myser, man kan laga mat, man har en kyl och man kan tom bajsa på en toa! ;)

Husvagnsägare

Japp, i torsdags blev vi husvagnsägare! Idag, en dag efter jaktpremiären funderar jag hur tusan man har kunnat leva utan en jaktvagn.

22 augusti 2012

Morkullejakt

Idag har vi varit å jagat morkulla. Vi såg inte en enda sådan, det var dock gott om tranor och vi såg en och annan duva på håll. Hundarna skötte sig fint och sökte på bra ändå...

Markeringstäcke avancerad

Jag hade mina funderingar, nu har jag testat och jag hade rätt. Ebba blir störd av att springa med astron runt halsen. Jag vet inte om det är pga vikten under halsen eller om det är att den ligger och stör mot strupen, halsen eller bröstbenet. Jag har provat ha den löst och att spänna den lite tightare med det verkar ändå bli samma. Hon går mycket sämre fart och ork när jag har den på henne... Direkt jag tar av hon den så är det full fart igen.
Detta blev en svår nöt att knäcka... Jag funderade på att köpa en astroväst, men modellerna jag hittade verkar vara till typ älghundar med supertjock päls, jag tyckte remmar osv såg ut att kunna skapa skav.
Det slutade med att jag sydde henne en väst med en lite annorlunda lösning. Idag har jag varit och testat den och oj vilken skillnad på hunden. Verkar som att det var hela skillnaden när hon fick den på ryggen med tyngdpunkten rakt ovanför frambenen istället för att ha tyngden hängandes i hals och nackmusklerna.
Såhär ser den ut...

21 augusti 2012

Bretonträff grand finale

Idag var det finalträff av våran slutspurtsträning, stadgeträning på duva. Alla hundarna skötte sig bra och vi fick till några riktigt bra situationer. Ulrika höll med jättebra, fina duvor och bra träningsmarker. Det har varit jättetrevliga träffar och vi har alla lärt oss ett och annat. Hundarna har skött sig bättre och bättre trots så kort och intensiv tid. Alla fick chans på både fritt släpp och träning i lina.
Vi fick även besök på träffen av några troligen blivande bretonägare, det är alltid roligt.

Vi hade även bra störning av fåren som betade intill, men våra turbomarsvin skötte sig exemplariskt utan minsta intresse av fåren.








17 augusti 2012

Bretonträff nr2

Igår hade vi träningsträff nr två. Det var apport, vattenapport och stadgeträning på schemat. Vi placerade ut två sprättburar i skogen, som vi hade fritt sök emot. För att simulera riktiga situationer där det kan poppa flera fåglar så sprättade vi två visionsripor efter varann.
Vi tränade även vattenapport, inför sjöfågeljakten kanske....eller om ripan eller tjädern ramlar i en sjö i skogen...vem vet. Vi hade mås som apportvilt i vattnet, det var nytt för vissa hundar men alla lyckades med fina bärgningar tillslut. Valparna hade vi en liten orrvinge och en minidummie åt som dom fick träna att bära på skoj. Ripa, kråka och järpe tränades att apportera i skogen.
Alla hundarna skötte sig riktigt fint och vi är redo att ta nästa steg mot duvträningen nästa tisdag.


Värmebölja i sjumilaskogen

Vi åkte ut i skogen för att tjuvträna lite och kolla hur fågeltillgången var i markerna.... Det var tyvärr inget glädjande besked. Det var väldigt bra väder, dvs dåligt väder.... Vi traskade kring i linne och hundarna gick varm.
Det enda levande vi såg förutom massa småsparvar var 3 älgar. Vi får hoppas att detta berodde mer på värme och lite mark avtäckt än att dålig fågeltillgång.




13 augusti 2012

Bretonträning-Start up

Idag var första anhalten av våran slutspurtsträning inför jakten. Ett riktigt bra gäng blev vi, med hundar i alla åldrar.


Vi tränade stadga, passivitet och apport i olika situationer. Nästa träff blir på torsdag och då ska vi lägga till lite vattenapport och stadga i nya miljöer.

12 augusti 2012

Tokladdning

Just kommit tillbaka från ett riktigt skönt löppass med Amanda. Nu börjar jag känna att konditionen är på gång och jag känner mig motiverad att springa några pass till innan jakten.
Det känns även kanon att Ebba börjar få känn på sin suveräna kondition hon hade i vintras. Nu ska vi köra igenom några härliga dressyrträningstillfällen tillsammans med massa andra goa bretonägare som slutfinish på det hela.

25e aug är det bara hopp i byxan och ut i markerna. Tokladdad hund, matte och bössa. Här ska det skjutas Pippi och bära hund. Jo trots dressyrträning så brukar vi få ha lite utvecklingssamtal jag och ebba. :) Nu har jag ju dessutom tränat kondition så nu äre ba att hon sköter sig. :)

Nedräkningen har startat....

9 augusti 2012

Bretonträning

Igår hade vi lite planeringsträff. Patrik kom förbi med sin fina Mac och vi planerade in lite slutspurtsträning inför jakten. De ska bli väldigt nyttigt att få träna lillaLiva med andra hundar som störning och bra att få repetera lite stadga inför jakten med Ebba.
Till veckan hoppas vi att vi blir ett gäng bretoner som vill haka på och träna.

Effektivitet....!

Hur man motionerar 4 hundar med olika behov på kortast tid:
Saik och Ebba kopplades i fyrhjulingen tills vi kom fram till skogsvägen, då fick dom springa framför.
Visco var lös och fick springa i sin egen takt bakom.
Liva fick sitta på fyrhjulingen tills de andra började vara trött och vi tog det lite långsammare då fick hon springa en sväng, sen fick hon åka hjuling hem igen.
På vägen hem blev visco trött och även han fick åka hjuling. :)

8 augusti 2012

Duvjakt

I veckan var det duvjaktspremiär. Vi körde en chansning och sprang ut i skogen lite på måfå.
Självklart såg vi inga duvor...., inte förrän jag böjde mig ned och skulle plocka ut nå grejs ur munnen som lillaLiva tuggade på. Då smäller det självklart, jo en duva lyckades Nisse skjuta.
Saik gjorde en fin apport, och lillaLiva fick vara med på sin första jakt.
Glada å nöjda tutade vi hemåt.

7 augusti 2012

Liva badar bastu

En kväll på bastuflotten är aldrig fel. Tycker inte lillaLiva heller, det var väldigt skönt att värma sig i bastun efter en simtur medans vi eldade igång.
Högst upp ville hon dessutom vara där det var varmast.

Fäviken game fair

Jag och Lisa beslutade för en tripp till fäviken, och oj vilken succé det blev.
Vi lyssnade på massa intressanta föreläsningar och shoppade lös. Tyvärr var det alldeles för lite tid att bara vara två dagar.
Nästa år blir det att ta med våra kära jaktidioter ( ja både två och fyrbenta) och baxa ned en husvagn för då blir det tors till söndag som gäller.

Hundmat

Efter något år trogen eukanuba har jag nu valt att testa på Appetit istället. Detta av flera anledningar men främst att Saik inte riktigt är helt bra i magen av eukanuba, kanske pga den stora mängd han måste äta för att hålla hull.

Vi har nu hemma två säckar på test åt hundarna, det är Saik som är försökskanin till att börja med. När valpfodret är slut av det gamla ska jag även testa köra över lillaLiva på Appetit.

Kanske inte ultimat att byta såhär innan jakten men det blev lite akut eftersom vi måste ha kommit på kant med saiks mage inför jakten. Förhoppningsvis kan vi nu ge mindre mängd och därmed få mindre bajs och fisar. :)

Snart jakt

Oj oj vad vi längtar till jakten nu. Sista tiden går så långsamt. Nu är det finslipning av träningen som gäller, vi nöter på med apport och stadgeträning intensivt nu. Dessutom är det den sista konditionstippen som vi jobbar på, även min kondition försöker jag lyckas bättre med i år än förra.

Nu gäller det att bestämma vart man ska åka på premiären. Lite negativa besked har vi hört från ripinventeringen, så frågan är om man ska åka upp till fjälls eller satsa på skogsfågeljakten. Vi hade hoppas att få komma i ripa för Saiks skull så han hade fått komma i några ordentliga stånd och bra fågelsituationer. Frågan är om det ändå är bättre att satsa på skogsfåglarna och ta riporna senare på hösten... tänk tänk


Uppstart

Äntligen har jag börjat få ordning på alla funktioner, gör nu ett test för att komma igång med hela bloggen, Jag ska försöka uppdatera här om hundarna och jakten, kanske lite annat smått och gott.

Det som är suveränt är att det ska tydligen fungera att uppdatera från mobilen, vilket vore kanoners för då kanske man kan finna tid att uppdatera när det händer roliga saker.