Breton - Stor jägare i litet format

26 februari 2013

Vinterfjällpremiär

I helgen var vi i Arjeplogsfjällen och simmade runt. Det var LillaLivas första vinterjakt till fjälls.
Det var väldigt mycket snö och dåligt före, men hundarna kämpade på bra trots lite dålig kondition och simföre.
LillaLiva var lite förvirrad första dagen och hade inte särskilt imponerande sök. Hon höll sig väldigt nära oss pch irrade lite förvirrat omkring i snön. Dag två visade hon upp bättre sök och man såg att hon började jobba med vinden och ta ut svängarna lite mera. Hon stötte en ripa mot slutet av dagen och visade fin respekt. Dag tre hade hon ännu bättre sök och kämpade på i flertalet medvindssök i stormen. Jag tyckte hon gjorde fina slag med tanke på terräng och vind. Trots kraftig medvind tog hon de "heta" partierna i rätt vind, slog ut ordentligt i medvind och sökte tillbaka mot oss. Hela tiden aktiv på näsan. Hon hade även en klar fördel av sin storlek i detta tunga före.
Hon skötte sig bra i pausen och lade sig snällt och vilade, precis som Ebba.
Ebba led lite av sin dåliga kondition, sin skendräktighet och det tunga föret. Men trots detta visade hon de andra vart skåpet ska stå när hon spikade fågel där de andra totalbommade. Hon hade svårt att ta sig i snön men var ändå den som kämpade på bäst och längst. Tyvärr var det väldigt dåligt med ripa.
Vorstrarna hade det tungt i snön, de sjönk djupt men kämpade ändå på bra.

Nu laddar vi om batterierna för nästa tripp som blir gränssjö och därefter tossåsen! Kul ska det bli.

22 februari 2013

Lite bilder på täcken

Det var nu ett tag sedan jag lade ut några bilder på täckena.
Jag har sytt massor med täcken, och nu har jag äntligen lyckats få tid att sy till våra egna hundar.
De finaste småtjejerna har fått rosa täcken, kanske lite dålig bild, det är Visco som har fått låna Ebbas en dag när han frös.
Sen har jag även testat sy i camouflage och det blev riktigt bra. Jag köpte några riktigt bra rejäla tyger från USA och sydde tre täcken. Ett till Saik ett till Gizmo och ett som ska iväg till en weimaran på test. Camo verkar vara populärt, och kan nog vara riktigt praktiskt till kråk och sjöfågeljakten.

12 februari 2013

Mera täcken

Igår levererade jag ett täcke till Yvonnes Saluki Siri. Yvonne har två täcken sen tidigare och nu har alla hennes hundar det varmt om kroppen.
Siri är en hund som gillar att dyka och simma i snön, vi hoppas det ska fungera bättre med detta täcke än hennes gamla. Om inte så finns det lite justeringar vi ska göra så det passar bättre för snödykning! :)
Här är en bild när hon provar ut det. Verkar sitta fint så här långt.

8 februari 2013

Håll truten!!!

Japp, det ska hon göra. Pga för lite träning har vi inte hunnit veckans mål.
Men vi har iaf börjat träna. Nu håller Ebba, bär och greppar framför sig. Jag hoppas att hon snart kan plocka upp den från marken och utföra iaf kastapport på den.
Vi kämpar vidare. Nog ska tjädern bärgas till hösten och fasanen nu i vår

2 februari 2013

Träna mera

Det är just nu lite paus på jaktfronten. Vi tränar apport, stadga och vändsignal på hundarna nu. Men framförallt försöker vi finslipa konditionen på dom såhär veckorna innan ripjakten.
LillaLiva har blivit riktigt duktig på pipan och har även börjat hajja vändsignaler.
Ebba nöter vi på med apportträning, målet är ju att hon ska hämta truten snart.
Liva tränar apport på sitt sätt, hon älskar ju att bära så vi tränar lekapport med henne. Förra veckan kom hon släpandes på en mård, några dagar senare apporterade hon trut och här om dagen kom hon bärandes med en lake till bron. Hon verkar bära det mesta bara man peppar henne lite. Laken var dock på eget initiativ, men bra träning då kastapporter på prov kan bli riktigt slemmiga under provets gång. :)
Saik....öhm han kan ju allt det där så han behöver träna på fågel. Han är ju lite efter Tjejerna på den fronten. Men till våren tror jag han blomstrar.