Breton - Stor jägare i litet format

15 maj 2013

Bäverjakt

Vi har varit några dagar och jagat bäver, tyvärr ingen med oss hem. Jag hade inte riktigt hjärta att skjuta dom när dom simmade så fint båda två. Nisse hade oturen att han inte hann skjuta dom innan de dök igen. 
LillaLiva har fått vara med på sin första passjakt, husse tog med henne i lillbåten när de passade på bäver. Konstigt nog tyckte liva att morkullorna och beckasinerna var roligare än bävrarna. Hur som helst skötte hon sig riktigt bra, var snäll och still. 
Liva och husse kom hem sjöblöta igår, det hade ösregnat hela kvällen. Men lika gla var hon för det. :) vi tände en brasa och myste ihop med handduk och filt. Trött liten tjej! 

Undra om man kan lära 14kg breton att apportera 18kg bäver? Nån med erfarenhet? 

5 maj 2013

Apportör

Nu börjar vi närma oss en god apportör. Lite mera träning så är vi snart där.
Ebba apporterade i Lördags trut riktigt fint, tidigare har vi bara tränat hålla och bära men nu fick vi till en fin kastapport. =) Idag testade jag att apportera frusen gräsand med henne och även det lyckades vi med. Jag börjar nu känna mig sporrad att finslipa detajerna, lägga till lite störningar och skott på de nya vilten så kanske vi kan agera apportörer även på annan jakt än rip och skogsfågeljakt.
Jag ska försöka hitta på lite roliga övningar med apporten så att det sporrar Ebba till lite högre fart. Även lägga till lite svårare apportsök är nödvändigt på de nya vilten.
Jag skriver "de nya vilten", det jag menar är bla trut, gräsand osv. Tidigare har vi mest tränat med hönsfåglar men nu är vi redo att gå vidare med lite "äckigare" vilt. Mård och kanin kanske vi skulle testa också, men det blir i såna fall längre fram.