Breton - Stor jägare i litet format

30 september 2013

Mera magbilder

Jag ser fram emot ultraljudet imorgon. Ska bli spännande att höra vad veterinären säger. Idag mätte jag Ebbas mage till 65cm. Den växer kan man säga. Tycker att den ser helt enorm ut redan, hur stor ska hon bli egentligen. 
Vi har legat och myst till en film jag och Ebba. Hon ligger ju som vanligt på rygg i soffan och bara myser, då ser man verkligen hur stor mage hon har. Jag tog någon bild, svårt att fota men lite syns det väl på bilderna också? 
Sen ska jag försöka ta sidobilder också, men då har hon massa päls som skymmer. 

28 september 2013

Alltid jägare

Idag gick jag på en skogspromenad här hemma med Ebba. (Trodde jag iaf) men hon är ju som sagt alltid ute och jagar, så vi hittade 2st tjäderhönor. Kanske kan de varit samma som vi hittade två gånger. :) 
Hon springer på fint i skogen trots magen, det enda som märks är att hon håller lite lägre fart nu på sistone. 
När vi kom hem fick hon duscha och då när pälsen blev blöt såg man verkligen att det var en stor bula på magen. :) 

Nu ska vi på tjejmiddag, Ebba får följa med idag. :) 

26 september 2013

Kvällsmys

Efter att ha bökat i två kvällar med Livas j-kla anmälningar till jaktprov har vi äntligen fått mysa ihop för kvällen. 
Jag brukar alltid skicka anmälningarna via jobbdatorn, men nu har jag semester och kan inte göra det. Genast blev denna simpla sak superkrånglig och jag blev arg på alla dessa program å datorer som inte fungerar. Till råge på allt så tog våran surfmängd slut så internet går i snigelfart. Kanske för att jag har uppdaterar till nya iOS 7, men oj så bra det blev! De gjorde ni bra äpple! 
Hur som helst så skulle jag bara lägga upp en mysbild på familjen i soffan, Liva syns inte så bra i mörkret men hon ligger under Ebba. :) och för de intresserade även en bild på Ebba där man ser att hon ser ganska jämntjock ut där hon ligger, midjan syns inte längre. 

Växer det?

Jag har nu mätt Ebba två ggr runt magen. För lite drygt en vecka sedan var hon 57cm runt magen, nu är hon ca 62. Så skendräktig kan det väl ändå inte vara möjligt att vara. :) Men som sagt, skönt med ett klart besked på tisdag. 
Börjar dock fundera lite; om hon är så tjock redan, hur ska hon då se ut om 3veckor? Hur många valpar kan det vara....? Ja det är många funderingar nu, men nu ska vi bara hoppas att allt går bra och att hundarna får vara friska. 

24 september 2013

Ultraljud


Nu har vi fått tid för ultraljud med Ebba nästa Tisdag den1/10. Bäst hade kanske varit röntgen men då måste man vänta till 8e veckan, det känns länge. 
Vi får hoppas att vi kan se om och ungefär hur många valpar. :) 

23 september 2013

Lilla tjockis

Vi börjar nu misstänka rejält att det är nån valp i magen ändå. Vi tycker att hon ser lite väl rund ut, utan att vara tjock. Kanske man vågar börja hoppas snart. Tuttarna hennes har börjat bli mycket större än vanligt och nu äter hon som ett matvrak igen. Vi ska försöka få en tid hos vet inom rimlig tid för att kolla. 

22 september 2013

Fjällprov i pirttivuopio

En lång slitsam dag i ösregn och snöstorm med svåra fåglar. Hundarna har gått kanonfint hela dagen och kämpat otroligt bra. Eftersom resten av partiet drog sina hundar på morgonen pga vädret mm så var det endast 3hundar till start idag, Liva, Happy och Ramsa. 
Det innebar ju då att Liva fick gå i släpp hela dagen och Happy fick växla med Ramsa eftersom Maggan förde båda dom. Totalt ca 3h släpptid i streck för LillaLiva som hon gjorde otroligt tappert och bra. 
Trötta som attan var våra stackars unghundar när provet var över. Liva och Happy bäddade ned sig i mossan och ville inte gå ned från fjället. Som tur är ryms dom bra i ryggsäcken. :) 

21 september 2013

Hundar skiter i lyx

På jaktprov m Strömforsens Kennel, vi bor i Pirtti i en liten skruttstuga. Sjöblöta kläder efter en dag på fjället i ösregn och ingen torkmöjlighet i stugan = succé! Men vi har det alltid trevligt som vanligt med Maggan och Tommy, med mycket skratt och svammel. Vi trivs trots trängsel och stök. Trots jäkligaste regnvädret och svåra förhållanden så är ju våran stuga den enda med premie. Grattis till LillaLivas fina duktiga mamma Eirams Ramsa Raring och Maggan till 2Ekl idag, det gjorde ni bra! Hurra hurra!
Vi andra får ta nya tag imorgon. 

På bild: Ett immig, blöt, fuktig men mysig stuga i Niklaloukta. Imorgon är vi torrare hoppas vi! 

20 september 2013

Utan regnkläder

Nu bär det snart av på jaktprov igen. Det är Liva som ska starta fjällprov. I sista sekunden insåg jag att vi saknar regnkläder, både Liva och jag. Snabbt som ögat blev det att sno ihop en regnjacka åt Liva, kamouflage så att vi kan använda den på gås och duvjakten också. Den kan vara bra för Ebba att låna  för hennes vita päls lyser rätt bra på passet annars. 
Jag får nog nöja mig med regnjacka, för det hanns inte med att ordna byxor till mig själv. 


18 september 2013

Dräktig eller väldigt skendräktig?

Nu har 4v gått sedan vi parade Ebba, och vi frågar oss varje dag. Dräktig el skendräktig. 
Ebba har alltid haft en mycket god aptit och ätit allt man ställt fram. Men förra veckan ville hon helt plötsligt inte ha maten, har inte hänt förut! Så vi undrar då, är hon dräktig och därmed lite illamående i tredje veckan eller är hon skendräktig som aldrig förr? 
Hon har även kräkts vissa dagar på morgonen, kan det vara ett tecken eller är det bara en tillfällighet? 
Nu har iaf 4 veckor gått och aptiten är tillbaka. Nu äter hon sina torrkulor igen och verkar piggare än förra veckan. Spännande att se vad som händer framöver. 

Liva deltar aktivt i Ebbas ätande, ifall att det skulle bli över någonting. :) 

17 september 2013

Vattenpassion

Idag var vi i stugan och gick en långpromenad med hundarna. Det var ganska varmt mitt på dagen så promenaden avslutades med ett bad. Aldrig är det för kallt för Ebba att simma en sväng. Liva däremot tvekade lite i kylan och ville inte simma, hon gjorde bara ett kärringdopp. :) 
Härligt när hundarna gillar vatten och att bada. Dessutom att dom har en tjock och bra päls som tål kallt vatten. 




16 september 2013

Skogsprov i Jörn/Björkliden

I helgen har Liva startat skogsprov. Det var inte gott om fågel tyvärr endast en premering i helgen som gick till Pålamalmens El Cobra, som därmed blev Svensk Jaktchampion. Superstort Grattis till henne och Lina Andersson. 
Tyvärr hade Liva ingen fågeltagning, men hon har skött sig bra och sökt med bra reviering och vidd. Jag skulle önska betydligt mera fart av henne men vi hoppas att det kommer till nästa helg, då startar vi på fjällprov i Kiruna. Hoppas på massvis med fågel. :)

11 september 2013

Grymt roligt med duktiga, dresserade hundar

Det har varit en härlig dag på fjället idag också. Så roligt med två hundar som fungerar riktigt bra. Väldigt gott om ripa med många många fina fågeltagningar. Några få stötar men det mesta (även nyslagna fåglar) sköttes med bravur. Liva har gått största delen av tiden men Ebba fick något kort släpp här och där. Hon lyckades också presentera perfekta fågeltagningar på riporna, både kullar och nyslagna singelripor. Båda hundarna har gjort fina eftersök och apporter på alla fåglar vi skjutit. 
Det enda som var lite tråkigt var vädret, regn så gott som hela dagen tyvärr. :( Alla dagar kan ju inte vara som gårdagen då det var strålande sol och ca 20 grader på fjället. 
Tyvärr blev det inte att ta några bilder idag pga regnet. 

10 september 2013

Fjällpremiär

Äntligen iväg på första fjällturen för säsongen. Vi har haft tur med väder och fågel. 
Liva har fått gått mest, Ebba har bara varit i några korta små släpp. 4ripor för Liva 1för Ebba. Det var Livas första ripor som föll idag, double tom. Men även många fina fågeltagningar som träning hann vi med också. Liva har haft ca 15fina fågelarbeten idag och hon har gjort 2 fina apporter. Ebba har fått agera apportör idag och hon har gjort 3perfekta apportarbeten. Mycket roligt när hundarna fungerar bra. 

5 september 2013

Äntligen iväg på jakt!

Inläggen är i oordning men detta är ifrån 2/9. 
Tyvärr började veckan med riktigt dålig fågeltillgång. Ebba lyckades ändå presentera ett riktigt fint arbete på tjäderlöpa men vi bommade tyvärr. Även nån orre och en gammeltjädertupp hittade hon men vi fick inga skottlägen tyvärr. :( Liva hade tyvärr ingen fågel idag men har av och till gått riktigt fint i skogen. 
Jag har försökt filma lite av hundarnas sök, men det var svårt. Ska försöka lägga upp de här eller på hemsidan så man ser. Det kan ju vara kul för de som inte har fågelhundar el har sett bretoner jaga. 
Bilderna är från dagens tur... Riktigt skönt. 

Eliten levererar

Lite oordning bland inläggen här. Men detta är iaf från 3/9. 
Mycket dålig fågeltillgång igår men de fåglar som fanns sköttes med bravur av våra fina hundar. 
Ebba spikade gammeltuppen i ett perfekt fågelarbete och Nisse avslutade med ett kanonskytte! 
Liva stod för tjäderhöna men den var lite för skygg så den lättade när vi var på väg fram. Liva behöver lite mera rutin för att få fast gammelfåglarna men annars var det bra gjort av henne. 
Nya tag idag när vi får med oss mor och far i skogen, det ska bli mysigt. 




Skogsjakt

Ja visst kan det vara kul med skogsjakten ibland, även om ripjakten är vår favorit. 
Idag presenterade Ebba åter igen fina arbeten på tjäder. Tyvärr var vi inte riktigt med på skyttet. Mot slutet av dagen hittade vi iaf lite föryngring och då var vi på tårna med skyttet. Liva visade då upp ett fint apportsök och en riktigt fin apport på en tjäderhöna. Det var mkt kul att se att hon gör stora framsteg med apporten.  Väldigt söt är hon också när hon bär på fågel som nästan är större än hon själv. Synd man inte fick ngn bild på det. Vi fick med oss två tjädertuppar och en höna idag.

Vi har även fått riktigt fina skogssök på hundarna nu när vi har fått träna lite i skogen, det är roligt att se hur snabbt dom förstår att anpassa sig. 
Det har varit svåra förhållanden idag med väldigt varmt väder och dålig vind, så Liva hade det lite svårt med tjädrarna, hon han bara precis ställa sig så stack dom. Hoppas på svalare väder snart. 

Igår var det riktigt dåligt med fågel. Det enda vi såg var järpe. De skötte Ebba mkt fint och vi fick med oss tre st hem. Gott!!