Breton - Stor jägare i litet format

28 november 2013

Missbildning??

Sitter och myser med vovvarna i soffan. Jag räknar om flera gånger men inser tillslut att Liva har 9 bröstvårtor?!? Hon är ju dessutom skendräktig nu och det finns mjölk även i den lilla nionde?!?! 
Kollar Ebba, nä hon har bara 8st. Borde dom inte ha 8 eller 10?!! Inte 9? 

Lilla sötLiva hon är inte som alla andra hon! 

26 november 2013

Mor och son

OJa, dom är ganska lika dessa två. Jag kan inte låta bli att älska lilla Akkes söta uttryck, kanske för att jag ser Ebba rakt igenom. Han är otroligt lik henne som liten fast med svart nos. :) 
Akke är en av de lugnaste valparna och nu har han också lärt sig sova i soffan. :) Han åt sin mat, ut och rastade sen promenerade han till soffan, NÅGON lyfte upp honom i soffan, och där somnade han. Flera av de andra valparna härjar för fullt ännu, det är väl lite monstergener i dem. 








Valparna registrerade

Jag blev så nyfiken idag, så jag klickade in på SKK-hunddata och tittade om valparna hade registrerats ännu, och det har dom. Så roligt att se, känns verkligt nu. Kanske får jag stamtavlorna den här veckan, det var nog inte helt färdigregistrerat idag för alla uppgifter om hanhunden fanns inte, eller så kommer dom inte in eftersom han är utländsk. =) Om man är nyfiken på det finns dom på NKK. 
Jag har uppdaterat hemsidan med stamtavla för kullen på A-kullens sida. Jag har även ordnat en egen sida åt Alice bland våra hundar. 

Om ni är nyfikna på regnr på eran valp så kan ni gå in på SKK-hunddata och titta där. Då kan ni även använda det när ni ska kolla prisuppgifter på försäkring via internet tex. 

Idag har valparna träffat sitt första regn. =) Söta små blöta grisar blev dom. 

25 november 2013

Mera mys




Anja och Liva verka ha det skönt


Nitro och Affe också.... Snart kan alla valpar det här med soffhäng! :) 



Eftermiddagsmys

Jag och tjejerna har haft riktigt mysigt i soffan i em. Vi tyckte att det var en bra ide att lära valparna det i god tid, så har ni som inte vill ha er valp i soffan ett extra träningsmoment! Hihi! 

Valparna har blivit riktigt bortskämda med att få springa runt i huset och sova i de vuxna hundarnas bäddar, så nu skriker dom mest när man sätter dom i valplådan. 


Liva och Abba, Anja och halva Alice


Ebba, Alice och Abba


Fr vä Affe, Liva, Alice (syns knappt mot filten) Abba och Ebba. 


Affe hade hittat det mysigaste stället. 

24 november 2013

Lite idolbilder


Ax


Anja


Akke


Nitro, Affe och Ax, Anja under fotöljen


Anja


Abba och Affe


Alice och Sirap, syns inte så bra när man är svart mot mörk matta. 









Ojoj nu händer det grejer

Verkar som att valparna har fått självförtroende och en hel del spring i benen sen vår utflykt igår, dom är sjövilda idag. 
I morse när jag vaknade hade Anja just klättrar ut ur valphagen. Hon tyckte det var dags för mat kanske?! När jag sen kom dit och skulle släppa ut Ebba och Liva så klättrade även Alice ut ur hagen. 

Alla valparna fick komma ut när dom hade ätit, dom flesta bajsade och kissade  ute. Anja bajsade på entrebron. Sen sprang alla valpar själv in genom dörren och började köra rally i vardagsrummet. 

Ax sprang runt med en boll i munnen i morse innan dom fick mat. Man ser fler och fler börjar tycka det är roligt att bära saker. 

Alla verkar nu också ha fattat att dricka ur vattenskålen själva. Abba stampade i den, hon kanske vill simma. :) 

De flesta valparna svarar mycket fint på korrigering av Ebba och Liva. Dom är fint underlägsna och lägger sig på rygg utan problem. Sirap däremot har lite svårt att ge sig, är inte den som underkastar sig och Ebba får ta i riktigt hårt med honom för att han ska ge sig. Hon kan nafsa till honom ordentligt utan att han säger ett pip. Ojoj.... Han kommer bog bli en utmaning framöver. 

Man kan börja se lite jakttendenser i vissa valpar nu. Nitro smyger och står för sina kullsyskon innan han attackerar. Han bär också bollar och saker som sin bror. 

På instagram lägger jag ut några filmer då och då. Man kan följa mig där som Aina2. 

23 november 2013

Familjen, flocken och naturen

Hur underbart är det inte att studera sina hundar och inse hur fantastisk naturen är. 
Ebba har haft fullt upp med dräktighet, valpning och digivning fram till nu. Det har varit en period med lite obalans i hemmet, mycket vakt och lite spänt läge mellan Ebba och Liva. Ebba har vaktat valparna och sig själv väldigt mycket. Liva har inte fått komma för nära varken henne eller valparna. Liva har hela tiden fått vara i bakgrunden, men har trots detta satt mjölk hon också. Är hon väldigt  skendräktig eller är det ett sätt för "flocken" att kunna hjälpa varandra? 

Denna vecka har Ebba nästan slutat dia valparna, nu är det till 95% hundmat de äter. Ebba låter nu Liva vara med valparna, leka och uppfostra dom. Stämningen mellan hundarna är nu betydligt bättre och de turas om och hjälps åt att uppfostra och leka med valparna. 

Ikväll var detta ett sånt skönt kvitto på att vi är på väg åt rätt håll igen. Mys tillsammans i soffan igen! Lovely!! 


Utflyktsdag

Idag har vi varit på en rejäl utflykt för första gången. Jag packade alla valparna, Ebba och Liva i bilen och begav mig till stugan. Ebba och Livas absolut favoritställe att vara på är stugan, dom blir så himla överlyckliga när vi kommer hit. 
Valparna var väldigt lugna hela bilresan, inget pip el gnäll, alla somnade. Kanske hjälpte tryggheten av varandra väldigt mycket till lugnet. 
När vi kom fram fick de testa första snön under tassarna, premiär för alla utom Sirap, han har redan testat på det hemma när han knallade ut genom dörren. Alla valpar reagerade lika på snön, spännande nyfikna men lite frusna blev dom. Efter det tog vi in alla i stugan och då var det fullt ös på direkten, alla var väldigt framåt och sprang runt och härjade. Det är lite jobb att hålla reda på åtta sjövilda kan jag lova. :) tur att Mamma och Pappa börjar bli proffs på valpskötsel nu. 
Nu ligger alla valpar och sover efter en stor portion mat och sedan kissning utomhus. Även vi andra (jag, Liva och Ebba) har lagt oss och vila. 


Pappa möter flocken i stugan, dom ser lite förväntansfulla ut. :) 


Anjas första steg utomhus, kallt om tassarna även fast hon var på altanen. 


Sirap, Alice och Affe testar på snön


Det kom några besökare som valparna var fram å hälsade på. Abba blir klappad och Ax närmast kameran. 


Akke testar snön, kallt!! Längre bak syns Ax utforska världen. Anja längst bort på upptäcksfärd. 


Dålig bild, men det är Nitro som testar på snön. 


Ax till vänster och Akke till höger. Vilka fina färger och tecken dom har. :) 





























21 november 2013

Placering av valpar

Nu har alla fått veta vilken valp som ska flytta hem till dom. Det är med blandade känslor jag har placerat ut alla. Dels så har mina två storfavoriter placerats utanför vårt eget hem.... :( känns bitterljuvt även om jag känner mig mycket nöjd med alla valpköparna och tror och hoppas att de kommer förvalta valparna väl. Dels så börjar flytten härifrån bli verklighet och man inser att det snart bara är Alice kvar här, skönt men sorgligt. 

Jag hoppas att alla ni som är valpköpare kommer att bli nöjda med eran hund! Om INTE vill jag omedelbart veta det så vi kan ta ställning hur vi ska försöka hjälpa till att lösa det. 
Vi kommer alltid att vara intresserade av hur hundarna/valparna har det, skicka gärna massor med bilder och text. Vi kommer även att göra allt vi kan för att ordna några träffar och träningar tillsammans. 
Inga frågor är dumma frågor, hör gärna av er om ni har funderingar över något. 

Alla valparna kommer att ha kvar sina egna sidor på hemsidan. Där hoppas jag att vi får fylla på med nya bilder och text i framtiden. :) 

Så nu är det ca 3,5 vecka kvar tills alla flyttar, jag ska verkligen försöka njuta av den tiden med dessa mysmonster. 

Vägning

Det är svårare och svårare att väga tokskallarna nu. Vågen pendlar en hel del när dom krälar runt i skålen. Idag var dock sjuan mera lättvägd än de andra. Han somnade där! 



20 november 2013

Nya bilder

Håller på att uppdatera hemsidan med nya bilder på valparna, det tar lite tid bara. Vi har försökt att ta uppställningsbilder och det är inte så lätt.

Idag har Lina Andersson (Tiellas Kennel) varit här och hälsat på valparna och kanske även oss. Vi hade många bra diskussioner och tankar om valpar och avel, det är alltid kul att bolla tankar med någon väl vetande. Lina hjälpte att ställa upp valparna för fotograferingen. Med tanke på hur trötta valparna var så blev det bra bilder. Vi har även diskuterat vilken valp som ska till vilket hem och vi är nu i stort sett klara med vart alla ska åka, det känns jätteskönt!

Ebba tyckte att hon också skulle vara med på fotograferingen så hon studsade också upp på den lilla pallen vi hade haft valparna på. =)


Ebba och sexan



Sjuan och Åttan


Femman hittade något att leka med medans hon väntade på att bli fotograferad. Färdig apportör, jajemän!! =)

Valpbesiktning bokad

Nu har vi bokat tid för besiktning, vaccinering, idmärkning osv hos veterinären tisdag den 17e december. Det går alltså bra att hämta sin valp fr.o.m. Tisdag em/kväll. Valparna kommer då att vara 8veckor och två dygn. 

Valpköpare: Hör av er till mig i god tid vilken dag som ni ska hämta eran valp så att vi kan samordna så inte alla hämtar samma timme. :) Jag vill hinna gå igenom papper och detaljer noga med varje familj. 

Ni får veta vilken valp ni ska hämta nu på fredag, då skickas papperna och vilken valp som ska till vilket hem är då bestämt. 

Trygghet med bur

Idag har vi stoppat in en bur till valparna. Det är för att de ska vänja sig vid bur och känna sig trygga, detta är en stor fördel när de sen ska vara i bur i bilen eller tex hamnar på Djursjukhuset och måste ligga i bur där. Buren står alltid öppen så de kan gå in och ut som de passar dom. 
Våra hundar är burvana sen de är små och dom trivs mycket bra i burarna. Ebba var väldigt snabb att paxa platsen i buren direkt den kom dit, så nu har hon full koll på valparna därifrån. Hon gillar att ligga i buren och går ofta dit självmant och lägger sig. 


19 november 2013

Va är det som händer?

Vad har hänt med våran skendräktiga Liva? Våran mattok? Hon låter lilla Ettan äta ur hennes matskål! Wtf?!?! 


Statustorka och tacksamhet

Ja det har blivit lite färre uppdateringar sista dagarna. Kanske saknar ni bilder på smågrisarna. Jag kan bara meddela att dom är obehagligt söta och fruktansvärt jobbiga och gosiga. Jag spenderar 80% av min lediga tid till att städa bajs och kiss, busa med valparna, gosa och pussa dom, mata dom osv. De restrerande 20% sover jag! Det gör väl också att man är lite trött i mössan om man säger så. 

Igår var det två familjer här och tittade på valparna. Det var kul att träffa de blivande ägarna och prata lite hund och jakt. Det jobbigaste för oss alla var nog bara att klura ut vilken valp som ska vart. 
Det var roligt att se valparnas reaktion på så många nya människor och lukter som rörde sig i huset. Det var inga konstigheter, valparna sprang kring och lekte som vanligt och var lika gosiga som vanligt. 

Denna vecka får vi även besök av andra bretonägare och uppfödare som är nyfikna på de små liven. Det ska bli jättekul att få bolla lite tankar och erfarenheter med rutinerade uppfödare och hundtränare. De har varit en stor stöttepelare i mitt arbete med valpkullen, valpning, drältighet och val av hanhund. Kan inte tacka dig nog Lina Andersson med Tiellas kennel som även är del av Svensk Bretonklubbs Avelsråd. Även Margareta Lundqvist med Strömforsens Kennel har varit en mycket bra stöd och hjälp. Det är väldigt uppskattat att det finns så så snälla och hjäpsamma människor som delar med sig av kunskap och erfarenheter. Helt ovärdeligt för mig men även för klubbens framtid. 


17 november 2013

Mys

Både Ebba och åttan verkar gilla att ligga under trappen. Åttan hittade även något annat han gillade där. En räv som var mjuk och gosig att somna på. Rävdräpare? Hehe 



Skön sovställning? 





Rävdräparn??

Jaha då har vi åttan igen... Alltid något nytt hittar han på. Idag när vi hade upptäcksfärd i huset hittade han räven... Det var intressant, men sen blev han lite trött så han somnade i rävens famn. Nu ligger han där och snarkar och drömmer.  

Charmig är han ju i alla fall... 




16 november 2013

Miljöpåverkan

Har läst denna bok om valpens uppväxt och miljöpåverkan. Väldigt nyttig läsning och intressant framförallt. Förutom generna så har ju uppväxten och miljön en väldigt stor påverkan på hur hunden blir. Det är svårt att säga exakt vad som påverkar vad och vad som utlöser vad, men man får en hel del att klura på när man läser denna bok.

Summan av det hela är iaf att valparna nu är i den åldern där de börjar påverkas en hel del av miljön, vi ska därför nu försöka boosta valparna med självförtroende, positiva erfarenheter och roliga minnen. Allt såklart i lagom dos och på bästa möjliga sätt.... Låter väldigt perfekt va? A fast det är inte så lätt som det låter. 
Vi ska iaf försöka se till att valparna får bästa möjliga start på sin utveckling och att de har många positiva upplevelser med sig i bagaget när de ska flytta till sina nya hem, fortsätta påverkas, formas och starta sin långa resa mot vuxen hund. 
Svårt men kul!! 


Ute i vida världen

Dagens upptäcksfärd i vardagsrummet blev livad och sen somnade dom. Full bus och fart, sex valpar huller om buller och kiss överallt. 
Som ett litiumbatteri så går det fort från full fart till sovandes. 


Fyran är en av de vildaste, hon tog med sig filten till hörnet helt själv. 


Hittade ett fönster, är det stora vida världen där utanför?? Verkar spännande. 


Batteriet slut på åttan, somnade i Elisabets famn. 


Fyran och femman blev trött och gick å lade sig i bädden. Kloka redan nu! :) 






15 november 2013

Bästa välkomnandet

Efter en lång och seg natt på jobbet stövlar jag in genom dörren i nattmössan, trött och på lagomt bra humör. Ebba och Liva skäller lite innan de ser att det är matte som kommer, viftar lite på svansarna och återgår till sovrummet. Lagomt roligt....men sen möts jag av dessa i hallen!! 





Alla gosiga små valpar trängs och trycker mot gallret för att kolla vem som kom. Självklart kunde man ju inte motstå dessa, så vi körde lite morgonmys i lådan 06.10 på morgonen. Tror faktiskt att valparna blev lika glada som jag, för oj så glada och gosiga dom var! 





Mys i lådan

Jag skulle bädda rent i lådan igår och möttes då av valpar som hade en annan tanke. Dom tyckte det var bättre att krypa upp i famnen och sova lite. Fort blev der trångt i famnen när flera hade samma tanke. Så gosiga dom är.... Hur ska man någonsin kunna lämna iväg dessa?!