Breton - Stor jägare i litet format

31 december 2013

Gott nytt år

Japp...och var rädda om er och era fyrbenta. :) Ett stort lycka till 2014 må det bli ett fågelrikt år. 

Alice i kattställningen 



Träningstips/motivation

Idag fick jag en jättetrevlig film av Akkes husse Patrik på instagram och samtidigt med det fick jag en ide. 

Filmen var på Akke som tränade att sitta och vänta tills husse säger varsågod innan han får resa sig osv. Det var mycket bra jobbat av Patrik, man ser tydligt att Akke har förstått uppgiften och att han är glad att utföra den. Det är A och O i träning av en valp. 
Väldigt roligt att se att ni tränar på med valparna så bra och att ni anpassar övningarna fint till individen. 

Instagram har ju ordnat en funktion nu så att man kan dela videor privat. Så alla våra vänner som inte är riktigt lika insnöade på fågelhundar och träning slipper se alla filmer. Jag tänkte att vi kan ju dela filmen bland valpköparna i kullen, så kan man bli sporrad och få tips av varandra. 
Alla känner sig ju omotiverade att träna hund då och då och att dom har kört fast ibland. Då kan det ju vara bra med tips på nya övningar och se hur andra gör. 
Det är nog också mera verkligt och utvecklande att se sina kullsyskons utveckling än att se ett proffs dressera sina hundar på en dvd. 
Det som också vore bra är om man lägger upp en film ibland där man INTE lyckades, och kanske skriver vad man gjorde fel och varför det inte funkade. Då kan andra lära sig och kanske känna igen sig i det. 
Fördelen här är ju att i nuläget är ungefär alla valpar på samma nivå och i samma ålder, vilket gör att det blir övningar som passar ens egen hund. 

Vad tycker ni? 
Jag kan dela första filmen till er, så ser ni vilka som har i instagramanvändare och vilka ni kan dela till sedan. Ni som inte har insta kan ju skapa en användare och söka upp mig som Aina2. 

30 december 2013

Ax framsteg

Jag tittar in och läser på Ax blogg då och då. Han verkar göra stora framsteg och Fredrik och Emma gör ett riktigt bra jobb med träningen. Det är väldigt spännande att följa och se hur det går för valparna i sina nya hem. 

Kika in på 
www.tingsholmensax.blogspot.se 

Abba hälsar gott nytt år

Raimo hörde av sig och meddelar att lilla Abba är väldigt omtyckt i sitt nya hem. Hon fungerar bra tillsammans med deras andra hund och dom busar mycket. 

Han skickade några bilder och hälsade gott nytt år. Söt tjej! Jag saknar henne lite faktiskt. 






28 december 2013

Akke

Akke verkar vara lik sin mor, inte bara till utseendet utan även till sättet. Han är väldigt mysig och familjekär. 
Matte och husse ligger i med träningen och Akke har nu fått in rutinerna riktigt bra. Tom apporteringen har dom börjat öva på och det går fint. Det kommer nog från Carl... :) 

Det är jätteroligt att höra att valparna i kullen verkar lättlärda och formbara, det hoppas jag har gått lite i arv. Men att lydnad inte går i arv vet vi ju alla, så har ni en trevlig lydig valp så är det till största delen ni som ägare som gör ett suveränt jobb! 

Akke med matte på bild, lite trötta efter en dag med bus och aktivitet utomhus. 



Ang apportering i allmänhet så är det aldrig för tidigt att börja öva på, gör det positivt och lekfullt från början så kommer valpen att älska det när den blir äldre och ni börjar ställa krav. 
Med Ebba gjorde jag det misstaget att göra uppehåll med apporteringen tills hon var dryga två år... Då var det inte så intressant längre. :) Så se till att hålla uppe valpintresset för att bära föremål så underlättar det framöver. 

27 december 2013

Anja

Anjas familj har hört av sig, hon sköter sig bra än så länge förutom att hon tyckte det var dags att klä av granen. :) 

Det är jättekul att höra av valpköparna och att få någon bild. 


Nitro

Nu är Nitro ombesiktad pga att den tidigare besiktningen är äldre än 7dagar inför helgens planerade flytt. Allt var fortfarande tipp topp! :) 

Ska bli roligt att bara ha Alice här hemma så man hinner lägga ner mera tid för träning på bara henne.  


26 december 2013

Ax

Ax har fått en egen blogg. Här kan man följa honom och hans familj, jätteroligt tycker jag! 

Www.tingsholmensax.blogspot.se



Julklappar

Tjejerna fick en lite tidig julklapp i måndags, ett eget halsband från Minxdesign. Lila till Liva och Orange/svart till Ebba. Det är en ganska bred modell som jag tänker ska passa bra på jakt och jaktprov när dom går långa dagar i koppel i väntan på sitt släpp. Då vill man ju inte ha stryphalsband utan ett bredare mera bekvämt halsband passar då fint. 

Jag ska sätta upp bild när dom har på sig halsbanden, men här är en försmak. 

Dessa halsband är egendesignade genom Minxdesign, man får alltså välja vilket bakgrundstyg, färg och material man vill ha, sen väljer man bandfärg, text, typsnitt och eventuella symboler. 

Alice ska få ett i framtiden men hon är så liten ännu så hon växer ur det direkt. 


Morgonunderhållning

Myshundarna tyckte att det var en bra ide att följa med på toaletten på morgonen. Där blev det bus. 


25 december 2013

Valpnytt

Idag har vi fått många positiva besked från valpköpare. 

Till att börja med har vi (Jag, Alice och Nitro) varit i Piteå och hälsat på Annika och Johan med Avis-Sirap. Han är en härlig valp som verkar mycket nöjd med livet. Husse och matte har gjort ett bra jobb med att sätta rutiner och påbörja dressyrträningen. Riktigt flitiga även med träningen för rumsrenheten. Tre valpar inne hela kvällen och endast en liten olycka inne. Bra jobbat! 

Akkes ägare har hört av sig idag. Som alltid är det superroligt att höra hur det går med valparna och att få se någon bild. Akke är ett busfrö som fungerar bra i familjen. Även här har husse och matte gjort ett enormt bra jobb med träningen och rutinerna, så Akke är också riktigt duktig. 
Akke sover gott om nätterna och verkar vara bra på att koppla av. 
Akke har inte riktigt fått greppet om promenaderna ännu, men det kommer nog att gå bra när han inser att det är det roligaste. Valpar brukar inte vara så positiva första gångerna i koppel. 

På bild Akke med husse myser


Vi har även hört positiva besked från Ax som också fungerar bra i familjen. Han är en glad och busig hund som tar livet med ro. Han håller på att koppeltränas och det går fint. Han sover gott om nätterna precis som Akke. 

På bild Ax på koppelträningspromenad


Alice och Nitro är vilda och busiga. Vi har det vi gör med dessa busfrön här hemma. Idag har vi testat koppel första gången, det var INTE populärt. Halsbandet kliade och man fick inte gå åt det håll man ville! 
Vi har varit på en långpromenad, Max 2km typ men då var valparna trötta sen, dom har också busat mycket med Sirap så nu kommer dom nog att sova gott. 
Matte och Husse är inte lika flitiga med rumsrenhetsträningen som våra valpköpare så vi har lite kvar att jobba på där. Vi skyller på att dom är två, vi ska bli mer alerta när Nitro har flyttat. 

På bild dårarna och Sirap busar hemma hos Sirap

Även Affe fungerar bra i sitt nya hem. Han tar livet med ro och har lätt att slappna av. Han sover gott om nätterna och husse har påbörjat koppelträning och lite grunddressyr. 

Summan av det hela är: Vi har fantastiskt fina valpköpare som verkligen anstränger sig för att få en bra start med valparna. 
Dessa valpar verkar vara glada krabater som ändå naturligt kan koppla av. :) 
De flesta valparna i kullen verkar vara riktiga myshundar som älskar att gosa och mysa i famnen, precis som mor sin. Alice och Nitro tror jag har lite piraya-gener i sig och myror i baken, men ibland förvånar som och tar sig tid med en mysstund. :) 

Vi hoppas att det går riktigt bra även för de som inte har hört av sig så mkt ännu. Och så påminner vi om att vi jättegärna vill ha bilder och uppdateringar om hur det går för valparna positivt som negativt. 

Godnatt allihopa, nu är vi trötta. 

23 december 2013

Det är så kul med hundvalpar...

Har inte så mkt att säga mer än att nattskift och två hundvalpar är ingen bra kombo. Från 06.30 till 09 fick man sova...tackar!! 
Nu ska vi gå ut i skogen på våran första tur, hoppas att dom sover en stund sen. 

Tålamod, tålamod, tålamod är bra att ha tralla tralla. :) 

22 december 2013

Tomt i huset

Äntligen har alla valpar utom Nitro flyttat. Det är mycket skönt att börja få tillbaka sitt liv igen även om dom har varit underbara också. 
Jag hoppas att alla valpar och valpköpare får en underbar jul och nyårshelg med massa mys och gos. 

Jag är så glad och tacksam att vi har fått så fina valpköpare. Alla som har hämtat valp har varit så gulliga och gett ett riktigt trevligt och seriöst intryck. Valparna hade inte kunnat få det bättre än såhär. 
Det ska bli så spännande att följa valparnas utveckling framöver och förhoppningsvis kan vi alla träffas på valpträff och träningen till våren. 

De valpar som har flyttat verkar ha kommit sig till rätta. Ax som flyttade först verkar ha bott in sig ordentligt och är duktig på att gå mot dörren när han vill kissa. 
De som hört av sig verkar ha valpar som är väldigt busiga men även kan koppla av ordentligt. Några av valparna har sovit hela natten, skönt för familjerna. 
Flera av valparna använder buren som ett bra hjälpmedel och för ett ställe där valpen själv kan välja att gå till om den vill koppla av. 

Fina Abba som har rest längst har varit en duktig valp på resan. Hennes bilresa tog nästan 18h, men hon hade skött sig bra. Hon har en väldigt mysig familj att resa med så hon har myst ordentligt på vägen hem. Nu är hon framme i sitt nya hem i Hammerfest, Norge där hon nog kommer att bli en mycket lycklig breton.

Anja har också rest ganska långt och nu är hon hemma i Östersund. Hon har en mycket fin bretonkompis där som hon redan verkar tycka om. Anja var också en snäll valp på resan som fick mysa ordentligt med husse och matte. Hon kommer nog att stortrivas i sitt nya hem. 

Affe flytten idag till sitt nya hem i Piteå. Vi hoppas att han kommer att bli helt återställd och snart kan besiktas om UA. Håller tummarna och tår! 




Detta är numera ett minne blott! :) Vi saknar dom, men det är mycket lugnare hemma nu. 

21 december 2013

Anja har flyttat

Nu har världens bästa Anja åkt till sitt nya hem. Det blir en lång resa till Östersund men där väntar nog mycket bus och kärlek. 
Det börjar bli tomt här hemma nu och lugnet blir bara större och större. Även Abba kommer att åka hem till Norge idag, även där en lång resa. 

De valpar som redan har flyttat verkar trivas bra i sina nya hem. Full rulle med bus men dom verkar vara ganska duktiga på att sova på natten också. Flitiga hussar och mattar har gjort att få kiss- och bajsolyckor har skett inne. Ingen julgran verkar ha gått åt ännu, det måste vara positivt! Hehe.

Lånar dn bild på Ax i sitt nya hem. Han är väldigt vild och busig, men ibland sover han riktigt sött! 


18 december 2013

Akke har flyttat

Idag flyttade lilla söta Akke till sin nya familj i Malå. Där kommer han nog att trivas mycket bra. 
Vi håller tummarna för att han är en snäll valp i bilen hem. 

Ikväll kommer även Sirap att flytta, sen är det bara 5valpar kvar. Det blir lugnt och skönt....kanske. Lite osmart att behålla den galnaste själv, hoppas att vår Alice är en vinnare iaf. 

Respekt

Efter en lång stund av full rulle och oljud i valphagen blev Ebba less och tog tag i saken. Nu sitter dom tysta som tända ljus! Mycket bra med surtikar, tack Ebba nu får vi andas en stund. 


17 december 2013

Ax har flyttat

Idag har Ax flyttat till sitt nya hem, vi önskar dom lycka till med sin nya familjemedlem och hoppas att de kommer bli nöjda med honom. Imorgon flyttar två till, spännande. =)

Det finns lite nya bilder på valparna på deras egna sida på hemsidan.


16 december 2013

Valpbesiktning

Nu är vi på djurkliniken och ska besikta valparna. Taggade är dom än så länge.... Om dom bara visste vad som väntade med chip och vaccin. :) 




Nya bilder

Idag har jag fotograferat de valpar som åker närmaste dygnen, Ax, Akke och Sirap. Deras bilder finns på hemsidan.

Imorgon bär det av på besiktning, känns spännande och roligt. Förhoppningsvis får vi godkänt och då levereras första valpen imorgon kväll. Känns jätteskönt även om det är lite sorgligt.

Nu ska jag mata valparna och torka lite mera bajs och kiss innan läggdags....

Valptäcke

Sitter och fixar med det sista inför valpleveranserna nu. Vissa har beställt valptäcken för de riktigt kalla promenaderna i dec-jan, så dom sys och testas nu. Sirap är provdocka, för han är ju dubbelt så stor som dom andra (nästan iaf) så har dom lite att växa i. 
Satte på lite reflexer också, så att dom syns i mörkret och ett mysigt teddyfoder inuti. Hoppas nu att valparna inte fryser även på de kallaste promenaderna. 

Här är Sirap i ett grått valptäcke, ska göra några till i andra färger också. Jag tycker dom ser lite gulliga ut ändå. :) 





Å så ett olivgrönt lite större som Ax demar. 










11 december 2013

Favorisering


Anja, än så länge MIN utbrytarkung och favorit.... Hon klättrar ur valphagen jämt och ständigt. Hon promenerar runt i resten av huset med de andra hundarna när alla andra valpar är i hagen. Hon tycker tydligen att hon ska vara med oss istället för med syskonen. 

Man kan säga att Anja och Alice har lite fördel, dom blir lätt favoriserade nu sista veckan och får lite extra tid lösa i huset och i famnen... :) 

Anja har hela tiden varit en stor favorit för mig och min familj, hon var så liten å mager från början men envis och tjurig blev hon snabbt största tiken. Hon är väldigt trevlig och enormt söt. Jag ser mycket av Ebba i henne som jag gillar. 
Jag hade hemskt gärna behållt henne här hemma, men det blev inte så. Hon kommer att flytta till Östersund och få en bretonkompis även i nya hemmet... Där kommer hon nog att stortrivas. Men kom ihåg Andreas, dörrarna står alltid öppna här för Anja om hon vill flytta hem igen. Hihi...! :) 






9 december 2013

Kloklippning

Ska man klippa klorna? Vilken klosax? Hur ofta? Varför? Det behövs väl inte, dom nöter väl klorna själva? 

Frågorna runt kloklippning är ganska många. Jag har testat många olika klippare och har ett tydligt resultat, det finns EN som är bäst! Det massor av olika modeller och typer, men här är det inte utseendet och greppet som är viktigast. Det viktigaste är att själva klippbladet är smalt och vasst så att det inte "nyper" hunden i klorna. 
Dogman har massa klotänger som ser suveräna ut och är väldigt sköna i handen, men som inte är snäll med hundens klor. De blir fort slöa och är dessutom så tjocka i skärbladet att det bryter/klämmer i klon när man klipper, rekommenderas inte!! 

Jag rekommenderar att köpa denna klosax! Har även blivit rekommenderad denna hos veterinären. Håller sig vass länge och är smal och snäll mot klorna.


Ser kanske inte så kul ut, eller bekväm för handen, men är bäst för hunden. 

Hur ofta då? 
Jag tycker det är bra att försöka klippa varje vecka så behöver man inte ta så mkt. Hunden blir van och tycker inte det är någon stor deal! Vissa perioder slits klorna mera än andra beroende på motion och underlag, men det märker man då. 

Varför? 
Jo för att annars blir klorna för långa och hunden får fel vinklar på tårna. Det kan tom bli så att tårna och klorna vrider sig. Hunden får ont av att ha väldigt långa klor. Det är även lätt att klorna bryts av om dom är alltför långa 

Nöter själva? 
Ja hade de varit vilda hundar som tillbringar hela dagar utomhus på olika underlag och med mycket grävning och flera timmars löpning osv hade de nött ned klorna, men så ser inte våra hundars vardag ut. Våra hundar är stilla stora delar av dagen och gräver sällan vilket gör att klorna inte nöts nog mkt. På jakten när hundarna går väldigt många timmar per dag ser man att klorna nöts mera, men då är det ju bara att klippa mer sällan. 
 

8 december 2013

Kallt kallt kallt

Idag är det -18 och vi har tagit en roadtrip till stugan. Lite träning att åka bil och nya miljöer är nyttigt även om det är kallt ute. 

Akke är den valp som har kortast päls nu och gillar inte när det är såhär kallt eller blåsigt. Jag testade att sy ett täcke som passar dom små, det var tänkt till Alice därav färgen :) men Akke fick ha på det idag när han var ute och rastade. 

Om man vill ha med sig ett litet valptäcke hem med valpen till de allra kallaste och blåsigaste dagarna som passar första tiden så kan jag göra ett för ca 90kr. 
Självklart kan man få en annan färg än rosa. 








7 december 2013

En vecka kvar

Idag är valparna sju veckor, det är alltså egentligen bara en vecka kvar tills detta är över. Men vi har ju några bonusdagar eftersom valparna besiktas när det är 8v och tre dagar. Sen har ju även flera valpköpare valt att hämta valparna på helgen, detta innebär att det är två veckor kvar för de flesta valpar. 

Jag tänkte att jag ska passa på att berätta lite om varje valp, mycket har ju utvecklats sista tiden. 

Först i allmänhet som gäller hela kullen i nuläget. Mycket glada livliga valpar. Busiga och intresserade av nya hundar och människor. Gillar kontakt med människor verkar det som, sätter man sig ned (ute som inne) så har man väldigt snabbt 8 valpar i famnen. 

Ettan, eller vår Alice som hon numera är.... Alice är en riktigt glad tjej, kanske gladast i kullen. Ständigt viftande svans på turboläge. Älskar mat och hundgodis. Mycket social, är gärna med oss människor istället för syskonen. 

Tvåan eller numera Akke, är en mycket söt och glad valp. Lite lugnare valp som kan ta en paus ibland och bara sitta och titta på alla andra valpar som härjar. Han är också ett busfrö men mera lagom. Väldigt lik sin mor till utseendet både i färg och kroppsbyggnad. 

Trean, numera Affe. En stor stabil kille som är ganska tuff. Han verkar mycket modig och nyfiken. Lite hårdhänt ibland i bus och lek, väldigt bestämda åsikter. 

Fyran, numera Anja. Den lilla tjejen som blev stor. När hon föddes var hon så liten och mager, vi trodde hon skulle bli tvungen flaskmatas. Men tuff och tjurig växte hon sig starkare och större varje dag, utan stödmatning. Idag är hon största tiken och tom tyngre än minsta hanen, sexan. Hon var väldigt tuff till en början, vild och mycket framåt. Idag har hon lugnar sig lite och är väldigt jämlik de andra tikarna. Inte tuff och hård längre utan verkar mycket trevlig. 
Anja har klättrat ur valphagen massor av ggr, hon är tjurig och väldigt duktig på att klättra. 

Femman numera Abba. Idag är Abba minsta tiken, ja lättaste i alla fall. Hon var lite lugn och fundersam i början men har nu blivit riktigt busig och vild. Hon är glad och sällskaplig som alla andra valpar men Abba är den valp som tar ut svängarna mest utomhus. Hon kan vandra iväg på egen hand och kolla läget lite längre bort, verkar mycket obekymrad. Kanske blir en självständig liten tjej. 

Sexan, numera Aslans-Nitro. En lugn och lite försiktig valp i början som nu utvecklats till att bli en av de vildaste, tuffaste och mest framåt valparna i kullen. Han är minsta hanen men har nog ett av de största självförtroendena. Har bestämda åsikter och kan uttrycka sig verbalt! :) 

Sjuan eller Ax som han heter idag. Kallas bland mina vänner för nallen. Han är som en nallebjörn, otroligt söt och gosig. Han är glad och busig. Lite burdus men inte hård eller vildast! Han är lite långsam ibland när det händer grejer, han hänger inte alltid med och reagerar som de andra hundarna utan han kan missa att något hände! Svårt att förklara men han är väldigt fin och trevlig valp iaf, en av mina favoriter. Ax och Sirap har lite speciella matregler, dom tar som över och äter upp allt själva om man inte passar dom. Ax är näst störst nästan lika tung som Sirap. 

Åttan eller Avis-Sirap, största tyngsta valpen, från början till slut. Han är också lite långsam och är inte lika vild och galen som de andra nu. Han verkar gilla att ta det lugnt och bara mysa i famnen istället för att härja med de andra valparna. Han var väldigt hård och tuff tidigare men har lugnat ned sig ordentligt. Ebba har fått vara ganska hård med honom men nu kan man se att han underkastar sig fint som de andra valparna. Samma matregler som Ax gäller för Sirap, annars svälter de andra valparna nu. 

6 december 2013

Utebilder

Med kameran i högsta hugg gick jag ut med valparna och hoppades på otroliga bilder, det blev fiasko! Knappt några bilder blev bra, så jag måste göra ett nytt försök med det andra objektivet istället. Här är några av bilderna.

 Ax

 Ax

 Affe, Liva, Anja, Avis-Sirap

Akke 

 Anja

Alice, Anja, Ax, Abba, Avis-Sirap 

Alice, Anja, Affe, Abba 

5 december 2013

Träningstips

Nu har Anders Landin lanserat sin senaste film där han visar hur han tränar sin pointer Hulda. Den går att beställa på www.landins-hund-katt.se 
Jag tycker att det är bra att ta in träningstips och metoder från olika håll och sedan anpassa det så att det passar sin egen hund. Landins träningstips är några av de metoder vi använder i kombination med bl.a Hundskolan visions och andra. 


Affe









Avis-sirap

Svår att fota för han är så mörk. Får passa på de få ggr han ligger på rygg. 




Sirap och Akke.... Lite storleksskillnad! 





Abba



Brottar ned Ax