Breton - Stor jägare i litet format

28 januari 2014

Akke

Akke växer så det knakar precis som alla andra valpar. Elin har skickat en bild på honom när han står från sidan. Det är väldigt roligt att se hur valparna utvecklas så om det är någon fler som har bilder där valpen står från sidan får ni gärna skicka dom. Jag har tänkt lägga in dem på valparnas egna sida på hemsidan. 


22 januari 2014

Toppfågeljakt och Alice första fågelkontakt

Nu är vi inne på toppfågeljaktens andra dag denna vinter. Det är härligt väder igår -10 ungefär och idag runt -20 och sol. Inget att klaga på där iaf. 
Igår såg vi ca 9-10 st tjädertuppar, förstai topp, sedan några vi stötte och sen några flera i topp och sedan en till stöt. Dagen resulterade i varsin tupp för mig och Nisse. Mycket härligt särskilt för mig eftersom det var min första topptupp! Skottet var på dryga 200m och tog lite lågt, tuppen seglade en bit men vi hittade den sedan död. Nisses tupp föll rätt i backen efter ett skott på ca 100-150m. 

Idag har vi sett 4-5 st tuppar i topp. Tyvärr en stöt och en skadeskjutning av mig. Nisse fick ned sin tupp på andra skottet på drygt 200m. 
Vi hämtade hundarna för att leta upp den skadade tuppen, och mkt riktigt hundarna hittade tuppen men den flög alldeles för bra för att vi skulle kunna få tag på den igen. Hoppas den klarar sig trots lite skadad, det är så tråkigt när man inte får fast det man skjuter på. 

Alice fick därmed sin första fågelkontakt idag. En skadad men väl flygande gammeltjädertupp någon meter framför näsan. Hon hade nämligen turen att vara just bakom när Ebba och Liva hittade den. Alice reaktion var att hon stannade upp och stirrade efter den med stoooora ögon, därefter tittade hon på oss och kom sedan springande till oss i full fart. När hon kom till mig såg jag att hon hade rest ragg....haha tomluvan har inte riktigt fattat grejen ännu. Kanske inte så lätt att starta upp med en gammeltjäder som första fågel, den är ju mer än dubbelt så stor som henne! :) 

Apropå stor fågel-liten hund kom jag ihåg denna bild från i höstas. Det är en av tjädertupparna vi sköt för Ebba när hon var dräktig tom! :) den var inte lika stor som gårdagens men trots det mera reslig än lilla LivaLotta! :) 


Såhär ser husväggen ut efter två dagars toppjakt, imorgon är sista dagen vi hoppas på mera jaktlycka. :) 
Nisse-jäveln gode lycklig som vanligt, han fortsätter utrota fågelstammen... Ständigt fågel med hem! :) Men jag tar åt mig också för de flesta fåglar han skjuter är ju trots allt hundarnas förtjänst! 



19 januari 2014

Snöfjällets kennel

Ebbas uppfödare har nu gått med i Facebook.... Bättre sent än aldrig. Vi skickade en liten hälsning från oss, en bild på Ebba och Alice. 




Snöfältets kennel ska nu snart ha sin tredje valpkull. Denna är inte efter Fixa, Ebbas mor utan efter Riva. Riva kommer från kennelns andra kull där Fixa (Ebbas mor) parades med Rollex (Livas pappa). Det är lite roligt sammanträffande att Riva har samma mor som Ebba och dessutom samma far som Liva. Jag såg henne på jaktprovet i Kiruna och det var spännande att se hur hon jagar. :) 

Kanske hade avkomman om man kunde para Ebba och Liva ha blivit lik Riva...vem vet! :) hehe 

Länk till kenneln är web.allt1.se/breton


Myskväll

Ikväll har jag och tjejerna haft en riktig myskväll. Vi har eldat och ätit chokladmousse, ja jag har ätit det, dom fick titta på. 
Jag och Ebba håller på att lära Alice mysa som Anja och Abba... Det tar sig sakta men säkert. 

Imorgon ska vi jaga toppfågel, eller kanske hinner vi inte imorgon men då blir det på tisdag. Min bössa är ju inskjuten med den nya vmac dämparen nu och den går jättefint. Äntligen är det roligt att skjuta och gör inte bara ont! 






14 januari 2014

Nitro

Idag har Rory hört av sig och meddelat att Nitro sköter sig. Han är en vild och busig valp precis som tidigare, och han fungerar bra i vardagen. Allt har gått bra hittills och han har börjat få vara hemma själv en stund per dag, det fungerar bra. 
Han har lekt en del med en annan valp och han är en mästare på att stå och smyga på sina polare. :) Precis så som han gjorde på syskonen i valphagen. 

Han skickade också en bild, så söt!!! 



American muscles

Idag har jag kört Ebba och Liva tillsammans i drag med skidor. Det var jäkligt kallt ute -18 så det var därför jag inte orkade fara två svängar. 
Hur som helst var dom superduktiga, vi åkte ca 4km vilket jag tycker är tillräckligt för första gången tillsammans och andra gången totalt detta år. Full fräs hela vägen och dom mattades inte. 

Var bara tvungen att använda den här rubriken, den är lite rolig. Ebba är ju som sagt lite delamerikan, ja hon har amerikanska linjer bakom hennes pappa. :) Och då var rubriken så passande, för man märker verkligen skillnad på Ebba och Liva när man drar med dom. Men även när man ser de springa brevid varandra, Ebba har ett längre och mera flytande vägvinnande galopp, Liva har lite högre frekvens och kortare steg. Men det är också en ganska stor skillnad i styrka, Ebba är betydligt starkare än Liva. Men detta är ju inget LillaLiva kan rå för, hon är ju ca 2cm lägre än Ebba och väger några kilo mindre också, så hon gör ett bra arbete i förhållande till sin vikt. Liva kämpar på väldigt bra och håller samma fart som Ebba även fast man ser att hon får jobba mkt hårdare för att hålla det tempot. Men hon drar ju då lite mindre än Ebba (ser man på linan) så det jämnar nog ut sig.

Ebba är ju en idiot när det gäller att arbeta, och det märks både i jakten och i draget bl.a. Så hon är ju alltid taggad till tusen, tänk om man själv också kände så ibland. :) 

Än en gång, grymt nöjd med min nya dragutrustning jag införskaffat, rekommenderas absolut! 

Jag ska fortsätta att köra hundarna var och en ännu ett tag framöver, just för Livas skull så att hon får lära sig jobba själv. Hon sköter redan detta superbra, men vill ändå köra in henne ordentligt. 

13 januari 2014

Valpvikter

Jag har fått några vikter på valparna. Om ni vill får ni gärna skicka vikter åt mig kan jag skriva in allas, det kanske är lite roligt och säger kanske lite om deras storlek och utvecklingsfaser. :) 

Alice vägde 6,2 kg förra veckan. 
Anja vägde 6,6 kg förra veckan
Affe vägde drygt 7 kg förra veckan. 
Akke väger 6,7 kg idag 
Avis-Sirap väger 7,8 kg rapporterat direkt från vågen. :) 
Ax väger 7,5 kg ungefär, så han kan inte utmana Sirap än. 
Abba skulle vägas i veckan så hennes vikt kommer också hit snart. 
Aslans-Nitro väger ganska precis 7kg idag. 



En trevlig nyhet är också att Alice galenpannan har börjat att mysa lite!! Jag är grymt glad! 


Nu ligger hon här med mig i soffan och vi har gosat och klappats lite och hon har inte fått myror i byxorna. :) igår mös vi halva kvällen i soffan till en film, och vi satt även ute vid elden och grillade och då låg hon i famnen och mös och sov. Framsteg framsteg för en liten ekorre som aldrig kunnat vara still tidigare. Kanske hon blir en mysig soffpotatis tillslut. :) 







12 januari 2014

Akke

Lite nya uppdateringar har kommit från Akkes familj, det är alltid lika kul att höra. 

Han har börjat med att tränas på att vara själv. Det har gått fint än så länge och han verkar sova. 

Det vanliga vardagslunket har börjat nu när julledigheterna är slut. Akke var lite försiktig innan men det har matte och husse lyckats styra upp perfekt nu och han har fått följa med överallt och träffa mycket människor och nya miljöer, så nu funkar det riktigt bra. 

Akke var ju lite orolig i bilresan på vägen hem, men nu är han jätteglad i att åka bil och han gillar när han får följa med på äventyr. 

Han är också en liten tjuv, han är expert på att stjäla barnens nappar. När de tappar dom så plockar han upp dom och suger på dom själv. :) se på bilden, haha 




Affe

Några bilder från helgen på fina Affe. :) 



Affe har en vit haka, så det är därför han ser ut att sakna underkäke. :) men den finns där. 






11 januari 2014

Lite valpnytt

Flera valpköpare är duktiga på att höra av  sig om hur det går och hur de mår, det gillar vi starkt, finns inget som är så roligt som att få höra om valparna. 

Avis-Sirap är en tuff och cool kille som har tagit till sig träningen bra. Trots flitigt jobb av husse och matte är han lite trotsig och testar ibland. Så han kan bli en liten utmaning, men det är bara jobba på som tidigare, tjurigast vinner. Han fungerar bra i hemmet och har anpassat sig bra i familjen. Han gillar att bära föremål precis som många andra i kullen.
Sirap är nog fortfarande en av de största i kullen och är en riktigt stadig kille, har tyvärr ingen viktuppgift på honom idag. 


Sirap med sin polare

Anja har varit hos veterinären och vaccinerat sig, det var inte så kul och hon var lite skraj, men hon skötte sig ändå bra och var cool. Hon gillar också att bära saker och verkar vara en ständig utmaning för deras äldre breton Tella. 
Anja är fortfarande en riktigt myshund och är den valp jag saknar allra mest. Hon verkar ha kommit väl in i familjen och  verkar trivas mycket bra. 
Anja väger ungefär 6,6 kg i nuläget. 


Just idag är vi i kåbdalis med Affe och hans ägare. Affe är en väldigt glad och trevlig hund, han är vild, glad och väldigt busig. Han härjar runt som en galenpanna och vi kan inte se att han verkar ha några smärtor från sitt ben. 
Husse har tränat in ett ganska bra stanna  och behöver bara fortsätta med träningen och öka svårigheten. 
Affe är betydligt större än Alice och ser mera maskulin ut, ja så ska det väl vara också. :) 




Alice är forfarande en dåre som är väldigt glad och väldigt väldigt vild!! Hon är en väldigt charmig hund men tyvärr inte så gosig ännu, hon är inte direkt en knähund. :( hoppas det ger sig och hon blir lika mysig som sin mor. 
Alice har börjat tänja på gränserna i våran inkallning, så där måste vi börja ta nya tag. Hon är annars ganska duktig på sitt och lekapport. Men slamsar litegrann. 
Alice väger ungefär 6,2 kg. Hon gillar att mysa ihop brevid lillasnällavarmaLiva. 



Ax fungerar också bra i hemmet och är väldigt lättlärd och lyhörd. Han verkar må mycket gott av att husse lägger ned mycket tid på träning och att få en bra ledarroll. Han har en egen fin blogg www.tingsholmensax.blogspot.se
Han gillar också att bära och gör fina apporter på dummie för sin ålder. 

Abba är också en glad och mycket busig tjej. Hon har kommit väl in i familjen och kommer bra överens med deras andra hund. Abba bor ju i fågeljägarens paradis och har redan fått smyga på lite duvor och tränat sitta i flog. Hon sköter sig bra eftersom husse har tränat flitigt på att sitta. 

Akke är en mycket omtyckt familjemedlem som fungerar bra i hemmet. Även han är väldigt busig och glad. Han är lyhörd och ganska lättlärd vad jag har fattat. 
Husse och matte ligger i bra med träningen och han verkar vara en mycket trevlig och lydig valp. Fortsätt på det sättet så kommer det här att gå fint. :) 








9 januari 2014

Recension - Min Pointer Hulda

Idag fick jag landins film: Min pointer Hulda och har sett den en sväng i em. 

Jag hade hört mycket gott om denna film, så förväntningarna var rätt höga. Såhär några timmar efter att jag har sett filmen så vet jag inte alls vad jag ska säga om filmen eller hur jag ska börja. 

Jag börjar väl med att säga att jag tycker att det är en mycket välgjord film och att Anders förklarar bra hur han tränar sin hund. Hulda verkar vara en mycket fin pointer och en väldigt fin jakthund. 

Till resten av filmen, som jag tycker är väldigt svår att recensera. Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat att jag skulle se i filmen, så därför kanske jag inte heller kan säga att den är varken en succéfilm men heller absolut inte dålig. Jag kan säga såhär: Jag tycker att filmen är väldigt informativ och trevlig att se. Anders har fina hundar och är duktig på att dressera dem. Den är helt klart mycket sevärd. 
Däremot så tycker jag att man inte enbart ska hålla sig till att se en film, utan denna film bör kompletteras med fler av Landins filmer. Jag tycker också att man bör komplettera med andra instruktörers filmer och välja det man tycker passar för sin hund. 
I filmen nämner han också att detta är en film som bör kombineras med de andra filmer han har gjort. Jag har även sett dessa tidigare, men det är en annan historia. 

När det gäller dressyr för fågelhundar, alltså de moment som ska utföras i en fågeltagning så tycker jag att det är bra att kombinera träningsmetoder. 
Själv använder vi mycket som är liknande det som Landin gör, men vi kombinerar också stora delar med Mattias Westerlunds (hundskolan vision) träningsmetoder. 

I sin träning så tycker jag att Mattias är väldigt duktig på att förklara hur hunden lär och tänker. Och även sitt koncept om hur man i allmänhet ska tänka i hundträning. 
Landin har sina fördelar med att han visar tydligt korrigeringar och man ser exempel när hundarna förbryter sig. 

Jag tror att det är viktigt att man förstår hundar, hur dom lär och hur man ska tänka för att använda Anders metoder. Detta vet såklart han själv, men kanske inte alla som ser denna film. Risken tror jag annars är att man inte har tajmingen och rätt tänk och därför bara blir otrevlig med vissa av filmens metoder. 
Därför tycker jag att Mattias metoder fungerar mycket bra tillsammans med Anders. Det ena måste inte utesluta det andra. 

Jag skulle vilja säga att Landin är en mycket duktig hundistruktör och det är även Mattias Westerlund (hundskolan vision). Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med att rata andras träningsmetoder, man lär så mycket av att titta på flera olika metoder. 


7 januari 2014

12 veckor - vaccineringsdax

På lördag fyller valparna 12 veckor. Det är alltså dax för deras andra vaccinspruta. 
Vi kommer att åka på drop-in kväll för vaccin, det har de flesta djurkliniker och är rätt snabbt och smidigt. 

Man brukar också passa på att avmaska valparna ungefär vid denna ålder.... Är man osäker kan man rådfråga veterinären när man vaccinerar. 

Så glöm nu inte att vaccinera er valp. :) 

Alice och Liva sover (för en gångs skull) tillsammans. 


4 januari 2014

Årets drag-premiär

Idag har jag varit och kört drag med Ebba och Liva för första gången på säsongen. Det är ju så dåligt med snö så därför har vi inte varit tidigare. 
Jag körde hundarna var för sig eftersom att jag vill att Liva ska köras in ensam utan stöd av Ebba i första hand. Gillar inte när hundarna inte har egen motor och måste ha "draghjälp" för motivationen. Därav denna träning. 

Först åkte jag med Ebba, bara ca 3,5 km eftersom det är första gången på säsongen. Vi kommer att öka längden ju mer tränad hon blir. Hon matade på som en tok som vanligt helt utan problem, hon älskar ju att dra. 

Därefter tog jag en superkort tur med Liva ca 1-1,5 km. Dels för att hon inte är körd tidigare och vi ska lära oss att när man drar är det jätteroligt och det ska gå full fart! Dels för att hon bara är 1 år och 9 månader så hon skall inte belastas fullt ut. Senor, leder, ligament och muskler skall sakta vänjas in och tränas för att undvika överbelastningsskador och liknande. Men även för att en ung hund skall aldrig känna att dom "går in i väggen" eller får för mkt mjölksyra så de stumnar, det blir bara negativa upplevelser av sånt. Drag skall vara lätt, gå fort och vara jätteroligt. 

För att vara första gången skötte Liva sig perfekt. Hon var lite tveksam just i starten  när det tog stopp, men sen när jag fick upp lite fart på skidorna så gick hon på för fullt. Hon höll hela tiden en hög fart, var mycket glad och kämpade riktigt bra. Hon skötte möten med hundar och skidåkare i spåret perfekt utan att tappa koncentrationen eller framåtbjudningen. Både omkörningar och möten gick alltså fläckfritt. Så summa sumarum jag är mycket nöjd med hennes första dragtur. Vi ska fortsätta att köra korta sträckor framöver och träna upp både kondition och styrka även hos matte. :) 

Synd att man själv är så fruktansvärt dålig skatare men vi blir väl bättre tillsammans. Målet är ju att samköra Ebba och Liva i framtiden och att åka 5,4-1mil. Det ska bli så roligt. 

Dragsele till hund

Jag kör med non-stops sele free motion. Den fungerar mycket bra på Ebba tycker jag och har en fördel att man kan ställa in den efter sin hund så den passar perfekt.


På Liva har jag Björkis sele, hon är mycket tunnare och nättare i modellen än Ebba så non-stops sele blir för stor i halsen, iaf Ebbas storlek. Kan hända att den mindre modellen passar. 


Jag har sneglat på en ny modell sele som jag kanske ska testa framöver, men än så länge är jag nöjd med dessa. Båda selarna har hög kvalitet och är slitstarka. Har haft dessa i många år utan några problem. 

Utrustning draghund

Nu har jag testat utrustningen jag köpte på mässan i fäviken i somras. Jag var inte nöjd med den utrustning jag tidigare hade kört med så jag investerade i ett nytt kitt där från bl.a. dragråttan. 

Till att börja med så blev det ett nytt dragbälte, det är från dragråttan. Det är testat för första gången idag och jag är mycket nöjd. 
Tidigare körde jag med baggens. Skillnaden är att deagråttans bälte är bredare baktill så man får riktigt bra jämnt fördelat tryck. Det sitter bättre på plats och benremmar är inkluderade så att det inte glider upp när man åker. 
Det har även en rörlig dragpunkt vilket gör kurvor mkt lättare och drar inte bältet snett. (Det är den röda remmen på bilden) då kan draget röra sig och följa med i sidled utan att bältet belastas snett. 
Baggens dämpning som sitter i bältets dragpunkt, alltså resåren i hakarna blev ganska snabbt slappare och blev för stretchiga tillslut. Det räcker med dämpningen som är i linan tycker jag. 


Draglinan som jag tidigare har använt vet jag inte märket på. Men det är en flätad plastlina närmast hunden som sedan sitter ihop med en vit gummisnodd modell tjockare närmast skidåkaren. 
Denna modell är supervanlig och verkar vara den som de flesta använder. 
Nackdelen med denna var att snodden tänjdes ut ganska snabbt och tillslut så lossnade gummit inuti vilket sabbade hela linan, svårt att förklara, men ungefär som en hårsnodd som går av inuti men själva ytterhöljet håller ihop. Alltså snodden lossnar från fästet inuti. 

Jag har nu köpt en ny lina, en som är helt gjord i bandmaterial, se bild. Och där en del är lite veckad med en snodd inuti, så att när snodden sträcks nog hårt så tar bandet emot så att inte snodden slits ut. 
Det går även att koppla av och på en till fästlina, för körning med två hundar den är lös på bilden. 
Denna är från Åre hundsport. 


Jag investerade också i ett band att sätta mellan hundarna ifall att de vill springa isär ibland. 


För säkerheten köpte jag också ett snabbfäste för att kunna paniklossa hunden snabbt vid olycka tex. Mycket söt  och smart liten grej som funkar perfekt. Det är den lilla metallgrejen mellan haken och d-ringen. Den lilla linan är det man drar i för att lossa. 


Allt detta utom bandet man har mellan hundarna för att hålla samman dom är testat idag och har fungerat superbra. Betydligt trevligare åkning än med min gamla utrustning. 




Äntligen toppfågeljaktsredo

Ja snart, ska bara skjuta in den också. 

Har idag fått hem min bössa från gängning. Tog en jäkla tid men den som väntar på något gott... 

I somras köpte jag en vmac dämpare på mässan i fäviken. Fick testskjuta denna tunna dämpare och var imponerad över hur bra den kunde mäta sig med större tjockare dämpare. Så trots att den bygger mkt framåt så kändes det som det bästa valet. 

Nu har jag både dämpare och gängad bössa. Tom graverad ljuddämpare, känns lite läckert. :) 

Nu ska jag väl ändå lyckas få ned en topptupp!! 




2 januari 2014

Nyårsafton och raketer

Akke och Ax har hört av sig och meddelar att de tog nyårsafton med ro, raketerna var inget problem och de sov över tolvslaget. Även Alice var lugn och obrydd, somnade och sov över tolvslaget. Hoppas att även ni andra i kullen hade en bra lugn nyårsafton. Om det är någon valp som har varit rädd för raketerna och haft en jobbig nyårsafton vill jag gärna att ni meddelar mig detta. 

Ebba och Liva var även dom, som tidigare år helt oberörda av det galna världskrig som pågick här utanför runt tolvslaget. 

God fortsättning allesammans


Akke

Patrik och Elin skickade några bilder på fina Akke som tar sitt första bad. Det var tydligen inga konstigheter. Efter badet kör han rally runt i huset och försöker bli av med vattnet, precis som sin mor. 

Som vanligt mycket kul att se lite bilder på de små liven. 


Badkarsmattan är tydligen rätt skoj


Ebba gillar att bli torkad med handduken efter bad, verkar som att även Akke myser här. 


1 januari 2014

Första träningsfilmen upplagd på instagram

Jag börjar med ett exempel, så kan ni andra haka på och dela med er av era träningsfilmer. Det kan vara precis vad som helst man delar. 

Jag började med att dela de första stegen i att sitta kvar. Flera av er har ju valpar som redan kan detta... Men det är som exempel. :) 

Om någon inte vill vara med i gruppen och se filmerna så säg till. :) eller om det finns någon som vill vara med som inte är med säg bara till.