Breton - Stor jägare i litet format

31 januari 2015

Mycket hormoner i huset nu!

Hormonerna flödar här i huset... Liva är dräktig (mest troligt), Ebba är mitt i löpen och Alice är strax på väg in i löpen... Nog är det enkelt med hanhundar ibland. Ilex verkar vara den enda just nu som är sig själv. 

Ebba å Ilex tar en vilopaus efter en skidtur i simföre. 

Å så Liva och Alice på sitt hörn. Ser ni att Liva ser ganska så rund ut! :) Det var lite kämpigt med magen i djupsnön...tur att DampAlice spårar åt alla. 

Det fastnade en del snö i hundarnas tassar på turen idag, så vi måste fram med klipparen igen. Det växer verkligen som tusan i tassarna denna period. Det får bli kvällens projekt. 

26 januari 2015

LivaLotta kämpar på

Dräktig eller inte...ja våra tvivel börjar försvinna nu. Livas tissar börjar vara mycket större nu, hon är lite slö (får å va henne) i sättet och vilar ganska mycket. Hon är ju absolut inte någon slö hund och älskar ju att springa. Men man ser ändå när vi är ute och motionerar att hon håller sig närmare oss och att hon inte idiotspringer på samma sätt som de andra. 
Vi har mätt hennes mage nu med 6dagars mellanrum och hon har breddat sig ca 2cm, vi fortsätter hålla koll på måtten varje vecka framöver. 
Flera hanhundar har visar sig intresserade av henne och att hon luktar gott. Det brukar också vara ett gott tecken på dräktighet. 

Än så länge kan man inte lova något eftersom mycket kan hända ännu. Tiken kan ju absorbera foster ganska sent in i dräktigheten så vi kan bara hoppas än så länge.

Vi har dock redan börjar gissa lite lätt hur många och kön och färger det kan bli. Det är så spännande när valparna föds och från denna kombination kan det bli alla färgkombinationer och dessutom med eller utan svans. Mest troligt är det att det blir svart/vita och orange/vita valpar. 



22 januari 2015

Stort Grattis till suveräna Krozza och Lina!!!

Nu har bretonklubben sammanställt årets prov och tävlingar. Inte helt förvånande så fullkomligt krossade lilla Krozza allt motstånd och vann samtliga kategorier! (Ej årets unghund såklart eftersom hon är för gammal och redan har vunnit den tidigare år) 
Pålamalmens Krozza blev Årets Breton 2014, Årets Allroundhund 2014 och Årets Utställningshund 2014.

Vi är enormt stolta över att våran Ilex kommer att para Krozza i vinter och hoppas på en kanonkull!! Det kommer bli mycket fina valpar. 

Jag har själv jagat och tävlat en hel del med Krozza och det är en hund som jag gillar väldigt mycket! 

Återigen stort Grattis Lina och Krozza till denna superprestation!! Hurra hurra!! 

http://www.breton.se/forkrozzande-krozza/

Litteraturtips

Förra veckan beställde jag hem denna bok och igår fick vi hem den. 

En mycket intressant bok om hur vi människor påverkar hundarnas beteende och hur vi ska bete oss för att bli trygga stabila personer som hundarna litar på i alla lägen. 
Hur vi människor skapar felbeteenden hos hundarna och hur fel det kan bli med många "vanliga" dressyrmetoder. 
En av de absolut viktigaste delarna i boken är tikens uppfostran av valparna, detta är vi väl medvetna om men det är alltid nyttigt med påminnelse. Att tiken fostrar sina valpar på ett bra sätt är enormt viktigt för hundens sociala förmåga i resten av livet. Även fostran från andra vuxna hundar är nyttigt för den lilla valpen. 

Boken rekommenderas starkt och det medföljer också en film i paketet. 
Det handlar inte så mycket om hur man dresserar en hund utan mera hur man beter sig i vardagen för att få en stabil och trygg hund. 

21 januari 2015

INGA stålkanter tillsammans med hundar

Jag är stark motståndare till stålkanter på turskidor om man ska ha med sig hund. Detta både för sin egen hunds skull och för andra hundar. Har flera ggr sett hundar uppskurna pga stålkanter och det kan gå riktigt illa. 

Denna artikel hittade jag delad på Facebook och jag tycker den var bra och tydlig! 


Jag tycker att man bör förbjuda stålkanter på jaktprov och kurser, för även om vissa skiter i om dom skadar sin egen hund så skulle jag bli rosenrasande om dom skadade min hund!! 

20 januari 2015

LillaLivaLotta

Veckorna går sakta nu och snart har halva dräktigheten gått...om hon nu är dräktig. Vi håller tummar och tår att det visar sig vara små jaktmaskiner i magen på lilla Lotta. 

Många fina bra valpköpare har hört av sig och är intresserad av valp. Det är superroligt att så många insett vilken fin ras breton är och att de gillar kombinationen vi har gjort. 
Vissa har varit hit och hälsat på och träffat våra hundar, det är alltid roligt att träffa potentiella valpköpare och prata lite hund. 
Vi hoppas att det blir många fina friska valpar i slutet på februari så att så många som möjligt får tag på en jaktkamrat. 

Jag och LivaLotta tar en paus i soffan efter en lugn skidtur i djupsnön. Hon ä go hon!! 


Nya jaktskidor

Igår klickade jag hem en försenad julklapp åt mig själv. Åsnes nya turskidor för jakt med hund. Jag har sneglat på dessa några månader nu och bara väntat på att hitta dom på rea, så när de väl var nedsatta i pris var det bara att slå till. 

Modellen heter Åsnes Kongsvold och är en bredare skida utan stålkant och med "midja". 
Nisse har Fischers motsvarighet till denna, också bred med midja fast med fjäll istället för Åsnes stighudsfästen. Den skidan har jag testat och är också helt suverän. Att ha en bredare skida med midja gör den mkt smidig att svänga och lätt att manövrera. Skidan har dessutom en mkt bra bärighet trots sin kortare längd. 

Vi använder dessa skidor både i fjällen och i skogen på toppfågeljakten. Att man måste ha gamla träskidor typ tegsnäsare för toppfågeljakt i lössnö är en gammal myt som oftast kommer från de som inte har testat ett par bra plastturskidor. 
För de som vill tjura på med träskidor och göra livet besvärligt för sig finns det ett par Olskogens till salu hemma hos oss som bara samlar damm sen vi skaffade riktiga plastturskidor. 

Tidigare har jag haft ett par billigare plastskidor som heter Sporten GT tror jag...dom har funkat mkt fint i drygt 5år men börjar vara lite slitna nu. De har inte heller samma bredd och midja som dessa nya, så jag har nu bytt upp mig! :) 

Här kommer bild på mina nya pärlor, snyggast på fjället!! Jajemän! 




18 januari 2015

Mera motion och drag

Vi kämpar på med fysträningen för hundarna, det går fint. Tyvärr är vi inte lika ihärdiga med dressyrträningen nu vilket börjar märkas på unghundarna. Det måste det bli skärpning på från vår sida annars blir det ingen bra jakt i vår. 

Vi har lyckats modifiera sparken så att det funkar fint att dra med den. Enda som saknas nu är en broms och ett par breda skidskenor så vi kan dra längs skoterspår. 
Det är superkul att vi kan fara ut hela familjen, där jag får åka på sparken och Nisse styr. Vi kommer att lägga ut en film på detta på hemsidan också, här är länken till youtube. 






13 januari 2015

Hur är det Liva??

LillaLivaLotta verkar inte må så bra nu. Två gånger i livet har hon inte velat ha sin mat, ena gången var hon så sjuk att vi fick lägga in henne akut på dropp hos veterinären och andra gången var idag. Liva vill inte äta sin morgonmat!!! Detta trodde jag ALDRIG skulle ske. Så förhoppningsvis är hon dräktig för illamåendet brukar isf komma vid den här tiden. Vi avvaktar och ser...Spännande! 
Liva älskar mat och gör vad som helst för en torrkula så jag hoppas att detta är ett positivt dräktighetstecken och inte att hon är sjuk! :) 


11 januari 2015

Dragträning

Att hålla en stående fågelhund i bra form är A och O för att få en bra jakthund. Vi försöker att variera träningen på våra hundar så mkt som möjligt och se till att ha träning året om, inte bara inför jakten.
Vi har två perioder per år som är lite lugnare med träning där hundarna får gå ned lite i kondition och muskler. Dessa är på våren när vi slutat vara i fjällen i slutet på maj och juni när det är väldigt varmt.
På sommarens varma dagar är det mkt simträning som gäller för hundarna och det tycker dom är riktigt roligt. De lite svalare dagarna kör vi drag med fyrhjuling eller cykeln. Funderar på att införskaffa en kickbike el trehjuling för ändamålet till sommaren. 
Den andra perioden som är lugnare är efter höstjakten i nov-dec när det är riktigt mörkt, blött, kallt och trist. 

Nu är vi inne i en träningsperiod inför vinterns jakt. Vi försöker varva vanliga skogsturer och djupsnöplums med dragträning. Hundarna är väldigt pigga nu och älskar att jobba i snön. 
Igår testade vi att koppla ihop allihopa i spann framför kälke första gången. Det var riktigt roligt och det verkade som att hundarna uppskattade det lika mycket som vi gjorde. Det blev en kortare sväng eftersom det var första gången och vi kommer att fortsätta med korta fartfyllda dragpass ett tag framöver tills de har byggt upp mera styrka och kondition. Därefter utökar vi längden lite så det blir mera muskeluthållighet och distansträning för dem. 
För Alice var det första gången hon fick testa på att dra och det gjorde hon hur bra som helst i täten med sin mor. Dom båda är som gjorda för detta, såg ut som hon inte gjort något annat.... Iof precis det jag hade förväntat mig av lilla maskinen Alice. 

Patrik och Sanna var så snälla och lånade ut utrustning så vi fick ihop hela spannet, nu måste vi införskaffa egen. :) 
Kälken vi körde med var en lättviktskälke på ca 8kg. Väldigt lagom till våra småhundar. 

Film finns på Facebook. Här är några suddiga bilder pga farten! :) 





Selarna vi använder i dagsläget kommer från Björkis till Alice och Liva, Ebba har non-stops och Ilex har en måttsydd. 

När vi inte har kälke så brukar vi köra drag med skidor och det är superskoj. Då räcker det med en eller två hundar som drar. 



6 januari 2015

Tasstrimning

Idag har jag trimmat 16 tassar så nu ska det förhoppningsvis inte fastna nå snö och is emellan tårna på hundarna. Här kommer lite före och efterbilder. 
Klippen jag har använt är supersmidig och till bra pris. Rekommenderas starkt, såhär ser den ut! 



Livas tassar före...


Och efter... 



Ebbas tassae före...


Och efter... 



Ilex tassar före... 


Och efter


Alice tassar före...


Och efter


Och några mysbilder tagna medans vi trimmar...gosiga vovvar!!