Breton - Stor jägare i litet format

31 oktober 2013

HD-röntgen

Liva röntgades i måndags och vi är nöjda med resultatet, hon fick HD B. 

Jäsarna


Tydligen är det hörnen på valplådan som är bästa platsen att sova på. Dom ligger som sopsäckar, upp och ned, halvsittandes och hängandes. 

Flera av valparna gör tappra försök att stödja på benen, vissa med bättre resultat än andra. Snart kanske dom kan gå. :) 



29 oktober 2013

Nya bilder

Nu finns det nya valpbilder på hemsidan. Vissa valpar har börjat öppna ögonen och någon enstaka har nästa öppnat helt. Helt plötsligt blev valparna ännu sötare. Hur är det möjligt?! 


28 oktober 2013

Kritik från jaktprov

Idag kom Livas kritik från höstens jaktprov. Även diplomet från dundretprovet kom, vilket såklart är roligast att få. Men ibland är en bra kritik nästan lika roligt som ett pris. Det var den här kritiken från fjällprovet i Kiruna, som var den jävligaste jaktdagen jag haft i väderväg någonsin. 


Det känns grymt lovande när vår lilla unghund visar dessa egenskaper vid 1,5 års ålder. Hon är fortfarande lite ojämn från dag till dag men vi hoppas och tror att de flesta dagarna blir som ovan när hon blir äldre. 

Snart ser dom

Idag kan man ana att ögonen börjar öppna sig på valparna. Längst in i ögonvrån ser man en liten springa på några av valparna. :) 
Sjuan har även tagit täten och börjat resa sig upp, eller vad det nu heter. Han har alltså försökt ta sina första steg och stödjer på bakbenen ibland. Tidigare har dom ju bara ålat sig fram, men nu händer  det grejer. 

På bild; Lilla fyran som även om hon är liten så är hon inte mager, en rejäl päronform har hon skaffat sig. :) 


27 oktober 2013

Valpar placerade

Alla valpar i kullen Ebba-Carl är placerade. Alla som stått på kö har fått ett mail om läget. Har någon inte fått mail har jag bara skrivit fel, hör av er då. 

Vi hoppas att alla blivande bretonägare är glada och att de som blev utan valp får en valp från en annan kombination. 

Pigmentering

Det är spännande att följa valparnas färger. Har vi tur blir det flera olika färger i kullen. Jag gissar att vi kommer ha en orange med röd näsa, två orangea med svart pigmentering, nån av dessa kanske skimmel. Vi kommer ha svart/vit och svart/vit-skimmel. 

På bilden är sjuan som håller på å sätta sina svarta fötter. :) 



Livsnjutarna

Ja livet är inte så tungt i den här åldern. Man äter sig fet och mätt, sen sover man tills det är dags att äta igen. Varför lämna matbordet? Dessa somnade mitt i maten. 

Från vänster; Fyran, åttan, sjuan ligger på rygg. 


26 oktober 2013

Nybadad

Idag är valparna en vecka gammal. Tiden har gått ganska fort och dom växer så det knakar. Ganska runda och goa har dom blivit också. 
Idag tyckte jag att det var dax för Ebba att få ett ordentligt bad. Jag hade investerat i ett nytt hundschampo, så jag var lite sugen på att testa det också. Men hur som helst har hon blivit ganska grisig av valparna och av skogspromenaderna så det var på tiden. Jag tror faktiskt att hon tyckte att det var skönt, för det var nog lite svalkande. Hon verkade gilla när hon fick lite svalare vatten på magen och tuttarna. 
Nu ligger valparna och sover och Ebba försöker slicka sig helt torr. :) 





25 oktober 2013

Strömforsens Liva 1Ukl på Gotland

Liva är ju som sagt borta på kennelcamp med Strömforsens Kennel. Idag startade Margareta Lundqvist våran lilla räserråtta Liva på fältprovet på Gotland och förde henne till 1a pris i Ukl på fält. 
Ett helt suveränt jobb av både Maggan och Liva. Tusen tack till Maggan och Tommy, Strömforsens Kennel för att Liva fick följa med och att ni startade henne. 

Vi är oerhört stolta här hemma även om vi visste att Liva förtjänar en etta! 


Olika pigmenterade

Här ser man skillnad mellan svartpigmenterad och inte. 
Det är sexan till vänster och ettan till höger. Man ser här både på tassar, nos och ben att ettan är svart och har svarta pigment i det vita, blir nog skimmel. Medans sexan har ljusa fötter och är lite ljusare runt munnen och det vita är helt klarvitt. Vi får väl se om sexan också mörknar eller om han förblir såhär. Kul med lite variation iaf. 


Några valpbilder

Här är tvåan och femman som myser ihop. 


Sexan är proppmätt och somnade på rygg. 


Till höger är ettan och till vänster är sjuan.  Sexan och tvåan ligger ovanför. 


Här är åttan och tvåan som äter. 


Jag vet att bildernas kvalitet är kass, men det är fotat med mobilkameran i mörker. Det går snabbast att uppdatera från mobilen. 



Skönt att komma ut

Ebba har nu fått börja gå lite kortare skogspromenader. Hon verkar tycka att det är jätteskönt att få komma ut i skogen en stund och vara hund, inte matbar. 
Pigg och glad sprang hon på i skogen. Väldigt noga var hon med att hålla reda på mig, kanske för att jag hade nyckeln hem till valparna. :) 
Valparna sov fortfarande när vi kom tillbaka, dom verkar inte ha saknat oss ens. 


Matvraken vid matbaren

Här är de fetaste och största valparna uppradade i matbaren. 


Från vänster: Åttan, sexan, trean, ettan. 

23 oktober 2013

Mor och son

Det blev lite trängt vid matbaren... Tur att det är minst lika mysigt att somna vid Ebbas lurviga hals och öron. 
Ser så gosigt ut att jag nästa också skulle vila mysa där med Ebba. 
Det är sjuan som myser på bilden, det är också den valp som är mest lik Ebba i utseendet. Ser ni likheten? 

Nu ska vi bädda rent i lådan, sen kvällsmat och godnatt. 



22 oktober 2013

Oordning i inläggen igen.

Det har blivit lite galet nu, så inläggen är huller om buller. Om någon vet hur man flyttar dom i ordningen så meddela gärna mig! :) 

Valpar födda Lördag 19/10 2013

Igår föddes en stor kull med 8valpar, 3tikar och 5hanar. Allt gick mycket bra, snabbt och enkelt. Ebba var superduktig.
Alla valpar var mycket pigga och krya redan från första stund.  Vi får hoppas att dom bara blir starkare och större hela tiden nu. 

Alla som står på kö har nu fått ett mail om aktuella läget. Inom några dagar kommer vi att skicka ut erbjudande om aktuell valp, vi vill då att man tackar ja el nej så fort som möjligt så vi kan erbjuda någon annan valpen annars. 

Om någon inte har fått ett mail så har jag bara missat det, eller skrivit fel. Hör då av er till mig omgående så löser vi det. 



I blickfånget-sexan

Idag är sexan i blickfånget. Han är än så länge min favorit, dom har ju som inte fått någon personlighet än. Den finaste teckningen i kullen. 
Försökte fota hans huvud men han rörde sig ständigt. 
Vissa valpar har fått svarta trampdynor och kanske kommer bli skimmel i det vita, sexans fötter är ännu rosa :) och han är klarvit i pälsen. 




Trångt vid frukostbordet

Lite morgontrötta valpar har nu vaknat till liv och är hungriga. 
Den minsta valpen är den som är bästa kämpen, först till tuttarna och hänger sig tjurigast kvar. Det är fyran det! 

20 oktober 2013

Valpbilder

Nu har jag uppdaterat hemsidan, www.bricksite.com/aija under valpar, en egen sida för varje valp. Där kommer alla foton på respektive valp komma upp. Jag ska försöka fota så mycket som möjligt. 

17 oktober 2013

Liva på villovägar

Igår var jag till Skellefteå och lämnade Liva. Hon ska få följa med sin snälla uppfödare på jaktprov och träning på Gotland. Sen ska hon även hd-röntgas på vägen hem. Vi hoppas på ett gott resultat på alla sätt. 
Det kan nog vara skönt för Ebba att vara ensamhund när valparna kommer. Då blir det lugn och ro. Trots det så saknar vi redan LillaLiva litegrann. 

Liva har bara jagat hemmavid sista tiden, pga att vi inte kan åka iväg med tjockEbba. Det är inte så mycket fågel i markerna hemma, men hon har haft några fina jobb på orre. Hon har även blivit duktig på att hantera järpar, vilket kan vara bland det svåraste. Flera fina situationer har hon haft och husse fick fälla en järpe för henne sist de var ut. Hon avslutade den fina fågeltagningen med en bra apport. Duktig tjej! 

Liva på villovägar

Igår var jag till Skellefteå och lämnade Liva. Hon ska få följa med sin snälla uppfödare på jaktprov och träning på Gotland. Sen ska hon även hd-röntgas på vägen hem. Vi hoppas på ett gott resultat på alla sätt. 
Det kan nog vara skönt för Ebba att vara ensamhund när valparna kommer. Då blir det lugn och ro. Trots det så saknar vi redan LillaLiva litegrann. 

Liva har bara jagat hemmavid sista tiden, pga att vi inte kan åka iväg med tjockEbba. Det är inte så mycket fågel i markerna hemma, men hon har haft några fina jobb på orre. Hon har även blivit duktig på att hantera järpar, vilket kan vara bland det svåraste. Flera fina situationer har hon haft och husse fick fälla en järpe för henne sist de var ut. Hon avslutade den fina fågeltagningen med en bra apport. Duktig tjej! 

14 oktober 2013

Valplåda 9dagar kvar

Idag är valplådan iordningställd. Nu ska Ebba få mysa in den närmaste veckan. Liva hjälper till, hon var först att prova, och det blev tydligen godkänt. 

Det sparkar som tusan i magen nu och man kan tydligt känna valparna. Juvren har växt och det börjar nog vara mycket mjölk där snart. 
Pälsen på magen har blivit mycket tunnare nu, tur så valparna hittar till maten. :) 
Imorgon blir det att shoppa lite valpfällar och liknande. 


9 oktober 2013

14 dagar

Jo, idag är det bara två veckor kvar till valpning. Nu har alltså 7veckor gått och nu börjar nedräkningen. :) 
Det är mycket som ska ordnas nu. Vi samlar tidningar, inhandlar valpfiltar och underlägg, en våg ska köpas och vi ska bygga valplåda. Vi ska snart börja hålla koll på tempen mera noggrannt, så vi vet när det börjar närma sig. Närmast är iaf att fixa en valplåda så Ebba hinner "bo in sig" där lite drygt en vecka. 

8 oktober 2013

Massa liv i magen

Idag har valparna härjat i magen. Man har kännt rejäla sparkar och rörelser. Man kunde nästan se på Ebba att hon var lite ovekväm. 
Ebba var lite illamående i morse och ville inte riktigt äta, men det löste vi med lite falukorv till förrätt sen kom hon igång och åt sin mat som vanligt. :) 
Mätte Ebba idag igen, hon är ca 70cm runt magen. Det är svårt att mäta på samma ställe. Jag mäter henne med några dagars mellanrum och skriver upp måtten, det visar att hon växer stadigt men att mina mätningar är lite ojämna. Ibland får jag samma mått och ibland blir det stora förändringar på bara några dagar. 
Man kan inte längre ta fel på om hon är dräktig eller inte, för man ser att magen har växt ordentligt. 


LillaLiva

Idag har vi varit en sväng och jagat skogsfågel med Liva. Det är kul att se hur hon utvecklas. Liva har alltid varit väldigt duktig i fågeltagningar, hon har stått bra för fågeln sen hon var 5,5månad. Det hon har behövt träna upp och bli bättre på är söket. Hon har varit ganska ojämn i söket, vissa dagar jättefint och andra mindre bra. Hur som helst så tycker jag att det går åt rätt håll. I höst har hon bara blivit bättre och bättre. Vi har sett att hon är mera uthållig, har högre fart och smartare sökmönster. Denna utveckling är jätteroligt att se, hoppas det fortsätter åt rätt håll. :) 
Tyvärr ingen fågel idag, eller jo en orre, men den stötte Nisse upp, den var inte i hundens sökområde. :( 

Vi har nu varit och skaffat oss jaktkort på nya marker, så det blir att utforska dem resten av veckan. :)

7 oktober 2013

En spark?!

Vi har kunnat känna några sparkar nu på Ebba. Så något där i lever och är livliga. :) 
Det börjar bli mer och mer spännande, snart är det dags. 

Vi har varit ut i skogen och promenerat som vanligt. Idag försökte jag verkligen att få Ebba att springa lite lugnt och hålla sig vid fötterna. Det var lättare sagt än gjort. Hon vill fortfarande jaga på som vanligt. Men nu tycker jag att det är dags att börja varva ned lite. Det räcker ju med att följa med och trava på lite lätt, men vi har lite delade åsikter jag och Ebba i den frågan. 

Det är många som har hört av sig och är intresserade av parningen. Det är jätteroligt och vi är så tacksamma att det finns så många seriösa personer som vill erbjuda hem åt valparna. Jag hoppas verkligen att vi får flera valpar och en bra könsfördelning så vi kan göra så många som möjligt nöjda och glada. 
Än så länge är ingenting bestämt om vem som får valp och vilken, men det kommer att bestämmas så fort valparna är födda och då kommer alla som står på kö få ett meddelande. 

På bild: Ebba äter ett av de många mål mat hon får varje dag. Tur att vi har stora matskålar, för det går mycket mat till att tillverka valpar. 
Magen syns inte så bra från denna vinkel, men man ser att hon är dräktig iaf. 

5 oktober 2013

Liva 2ukl på Dundret idag!

Japp, husse och LillaLiva lyckades kamma hem ett 2Ukl på fjällprovet idag. Väldigt duktigt av dom. Själv är man hemma och jobbar, trist att jag inte kunde vara där. Men men, jag får ju vara hemma och mysa med världens gosigaste Ebba. 


2 oktober 2013

Regnkläder till jaktprov


Maggan har beställt regnjacka till Happy inför helgens jaktprov. Det är bara att sätta sig ned och knåpa ihop ett då. I kamouflage såklart är det beställt. 

Ebba-Världens finaste rödnäsa agerar modell. Hon ska få ett eget sen. Det här är lite trångt om magen just nu. :) 



Gammal är äldst

Idag när vi var på skogspromenad med Ebba och Liva fick den dräktiga tjejen visa vart skåpet ska stå. Ebba har ju som sagt i dagsläget lite lägre fart och sämre ork i skogen än vad Liva har som är i full jaktkondis, men inte blir hon slagen på fågel för det. Ebba presenterade ett fint fågelarbete på orre idag, där Liva endast kunde stå i bakgrunden å titta på. 
Dräktig eller inte, det är alltid kul att vara i skogen med Ebba. 

1 oktober 2013

Är det lika jobbigt som det ser ut?

Nu när Ebbas mage är ganska stor har jag märkt lite förändringar hos henne. Hon är betydligt mer känslig för om det är för varmt, hon vill gärna vara där det är svalt hela tiden. Hon snarkar ibland när hon sover och hon stönar när hon ska böja sig eller i allmänhet när hon sitter el ligger så att magen kommer i kläm. Tex när hon kliar sig med baktassen. 
Haha känns som att hon verkligen vill berätta för oss hur besvärlig magen är. Hoppas verkligen inte att det är lika jobbigt som hon får det att verka. Konstigt dock att det kan vara så jobbigt hemma men när man kommer ut i skogen så märks det inte ens. 

Konstiga ställen hon har börjar lägga sig på, här på bilden halvt under tv bänken?! Kanske var kallt och skönt där. 

Känns också mindre smart att ligga på rygg om magen är tung, det borde ju vara lättare om man ligger på sidan. 

Ebba är dräktig

Idag har vi gjort ultraljud på Ebba vilket var ett positivt besked. Veterinären hittade flera valpar i magen, det var svårt att räkna men han sa minst 4 men snarare runt 7st om han fick gissa.
Vi hoppas på att Ebba och valparna får vara friska och må bra hela vägen. Det ska bli så spännande att få se könsfördelningen och hur många det väl blir när de nu föds ca 24 oktober.

Jag har nu skickat ut mail till alla som tidigare har ställt sig på kölista för valpar hos oss. Skulle det vara så att du inte har fått något mail beror det mest troligt på att jag har skrivit fel adress eller liknande. Hör då bara av dig så ska jag ordna detta.

Är man intresserad av valp så är man välkommen att höra av sig till mig.

En bild på hanhunden.