Breton - Stor jägare i litet format

27 februari 2014

Breton

Vilken fantastisk ras!! 

Många kullar ute nu och jag måste bara skryta över denna underbara ras. 

Ena dagen är vi på fjället och skjuter ripor, nästa dag står hunden för hare som vi får skjuta. Vi kommer hem, kör drag med hundarna...full fart i skidspåret och hundarna älskar det. På sommaren badar dom, älskar att simma. Dom är med på passjakt som apportörer och går som kanonkulor på agilitybanan. På hösten, ut i skogen på jakt och då faller allt från järpe till tjädertuppar. Upp på höstfjället och där får några ripor sätta livet till. En resa söderut på fälten och fasanerna faller i backen... Denna underbara ras älskar verkligen allt som livet bjuder på och är dessutom riktigt trevliga familjehundar. 


Är det någon som har en annan uppfattning av rasen än jag?! 






Lilla Alice med sin första spontanapport på nyskjuten ripa. 




Liva apporterar flytdunken för mjärden! :) 


Storleken har betydelse!! :) 






Å så lite viltvård, nötskrika! 




















24 februari 2014

Valpträff

Vi håller valpträff för A-kullen. Beroende på hur många som deltar på söndagen kommer utställningstränongen vara öppen för andra medlemmar i SBnK. :) 

23 februari 2014

Abba på kurs

Abba har varit på sin första kurs. Detta med Mattias Westerlund, Hundskolan Vision. Abba har skött sig jättebra och Raimo fick ett fint kvitto på att han har gjort ett mycket bra jobb med dressyren. 
Vi har även hört från rutinerade bretonägare där i Hammerfest att ni är väldigt duktiga. :) 

Vi är så stolta över er Raimo och Abba. Vi  har stor tro på er och hoppas att ni nu fortsätter i samma fina spår ni påbörjat. Bra kämpat! 




22 februari 2014

Akke

Har för ett tag sedan fått bilder på Akke men vårat internet är så långsamt så de har inte kommit upp på hemsidan tidigare. 

Nu är iaf bilderna upplagda på hans sida. 

Www.bricksite.com/aija

Nisse på fjället

Och Aina på jobbet, tusan vilket straff. 
Både Ebba och Liva har haft fågeltagning idag, trots bottenlöst före. Nisse fick fälla en för Ebba men bommade för Liva tyvärr. 

Alice är med mig på jobbet för lite egentid. Hon hade nog hellre varit på fjället. 


20 februari 2014

MIM Variocage

Japp idag har jag investerat i en hundbur till bilen. Dyra som satan är dom men eftersom jag hittade den äldre varianten till halva priset på djurmagazinet så blev det överkomligt. :) 

Jag hade tänkt att specialtillverka en efter bilen men nu hittade jag den här för samma slutpris. Dessutom så är denna krocktestad. Ska bara försöka ordna en ställning så att den kommer upp lite på höjden, då kan jag lasta packning under den. 

Nu ska det testas och vi hoppas att den funkar lika bra som de lovas. 

Bättre bild kommer sen


18 februari 2014

Skitvinter

Det är ju ingen vinter det här!!! Slask slask å regn, jäkla stockholmsväder! 

Blev en promenad på isen i flödvattnet idag med grannens söta trubbnäsa. Skönt att man tog sig ut iaf trots skitvädret. 


16 februari 2014

Alice fjällpremiär

I helgen har Alice 4månader gammal fått vara med på sin första ripjakt. Dåligt väder och dåligt före, men hon var väldigt glad ändå. På lördagen var vi ute ca 3h, där hon fick åka ryggsäck delar av tiden. 
På söndagen var vädret riktigt kasst med snöstorm, så vi var bara ute 1h ungefär. Nisse fick fälla en ripa efter fågelarbete av Ebba. Vi testade släppa på Alice för att se om hon ville apportera, och OM hon gjorde. Hon levererade en alldeles perfekt apport rätt i handen på Nisse. Riktigt roligt. 

Jag tog några bilder här hemma, blev ett försök till efterkonstruktion. 






12 februari 2014

Hemsidan uppdaterad

Äntligen har hemsidan fått sig en uppfräschning. Jag har lagt till en gästbok och uppdaterat lite information om hundarna. Även en och annan ny bild har kommit dit och valpkullen har fått flyttas från aktuell till sin egen sida.

Länk till hemsidan finns till höger i menyn och här www.bricksite.com/aija

Gå gärna in på sidan och titta, lämna gärna en kommentar. Vi hoppas att det kommentarsfältet fungerar bättre än på denna sida. =)

En bild på Liva och Alice....så lika men ändå så olika. Kan bli svårt att skilja dom åt på långt håll. Alice har ju dessutom snart växt om Liva.



11 februari 2014

Abba

Jag har efterlyst lite bilder på valparna som jag kan sätta på hemsidan, idag har jag fått superfina bilder på Abba som bor med Raimo och Ronja i Hammerfest, Norge. Detta kommer upp på hemsidan under Abbas egna flik sedan. 

Tusen tack för de fina bilderna. Abba är ju extremt söt och ser jättefin ut! :) 




6 februari 2014

Störningsträning med Affe

Idag har vi hälsat på Affe, det var ett tag sen sist. Han har växt massor och är jättefin och trevlig. Vi passade på att göra lite övningar tillsammans med Affe och Alice. Det är ju i nuläget en av de svåraste störningarna, lek med en annan hund. Vi fick vara på dom en hel del i början men mot slutet så insåg dom att man måste lyssna trots störning. Det är såklart mycket kvar innan de är perfekt men man måste ju börja någonstans. 
I dessa övningar måste man själv känna av hur hårt man kan ta hunden, så att det blir lagom för individen. Vissa är ju tuffare än andra. Man måste också kunna läsa av hundens beteende, förstår den inte, vill den inte eller väljer den något annat ist? Man måste också vara väldigt snabb att skifta mellan korrigering och beröm, tajming är A och o i detta. Man måste också se till att hunden blir glad när den lyckas med övningen, annars har man misslyckats. Övningen skall alltid sluta med en glad hund som viftar på svansen. 

Det finns flera filmer på instagramgruppen, här är en bild när vi tränar att de ska sitta brevid varandra ostört trots att det nyss lekt full fart.  
Första försöket och det tog ca 1-2 minuter innan dom satt fint såhära brevid varandra med oss en bit bort. Detta kan alla valpar lära sig på ungefär samma tid. 

Det är två olika bilder, en i början på promenaden när de nyss träffats och bara lekt nån minut och den andra när dom har lekt ett bra tag tillsammans. 



Här en bild på Fredrik och Affe, ett mycket bra team! 


Både husse å hund var lite jobbiga, så vi låste in dom i buren en stund. Dom verkade inte bry sig i det! 
Undra hur stor Fredrik tror att Affe ska bli när han skaffat denna bur. :) 







4 februari 2014

Frankrike

Igår blev det bokat och klart, till sommaren åker vi ett helt gäng med härliga tjejer till Frankrike för att titta på bretoner. 
Vi ska till Paris först och titta runt, äta gott och säkert shoppa en del. Sen bär det av mot Callac, bretonernas Mekka i Frankrike tydligen. :) där hoppas vi på att besöka några kennlar och se en hel del hundar. Kanske ta en titt på "bretonmuseet". Efter detta ska vi åka mot Aurillac, där ska vi se jaktprov för unghundar och se en stor utställning. Sist av allt åker vi tillbaka mot Paris och på vägen kanske vi tittar in på någon fler kennel och kanske besöker en och annan vingård. 
Härliga tider.... Jag längtar redan massor! Det kommer bli otroligt intressant och roligt men framförallt väldigt lärorikt! :) 

3 februari 2014

HQ

Det var iof ett tag sen nu men jag har glömt att skriva om det på hemsida och blogg. Liva har iaf fått sitt HQ resultat och det blev 0,96. Det är vi mycket nöjda med! 

För er som är nyfiken på vad HQ är så är det ett sätt att mäta höfterna. Man röntgar först för att se vilken bokstav dom får, i detta fall så har ju Liva Hd: B, därefter skickas bilderna även till Norge för att ta reda på HQ resultat, i detta fall 0,96. 
HQ mäts inte i Sverige men används ganska flitigt i Norge. Det finns mera information om detta på www.breton.se eller på norska sidan www.breton.no


Bästa vänner

Alice växer så det knakar och är snart lika stor som Liva... Ja ett litet tag är det kvar än, men det är svårt att skilja dom på håll. De har blivit bästa vänner och busar på dagarna och myser på kvällarna tillsammans. 


Antingen ligger dom såhär eller så har någon av dom huvudet på den andra. Mysiga är dom iaf och väldigt lika i färgen dessutom. Hur ska vi se skillnad på jakten?! 


Det här var igår, då har Liva krupit ihop bakom Alice. Ebba vill också gärna mysa men hon är hellre och myser med oss människor än med de jobbiga småflickorna. 


Här var i helgen i stugan, tom Råttan fick vara med på bild.