Breton - Stor jägare i litet format

29 november 2012

Fasanträning - Stolt matte

Idag har vi varit en sväng till och tränat på fasanerna. Vi hade tur även den här gången, vi såg dem från bilen när vi kom så vi visste på vilket område vi skulle leta dem.
Saik var först ut och vi skulle testa föra honom i lina för att försöka få honom att ta stånd. Tyvärr var iden med lina inte särskilt lyckad, han trodde ju att han skulle spåra när han fick linan på sig. Kanske inte så konstigt eftersom det är det han har gjort tidigare inför eftersöksgrenarna.
Vi skippade linan och släppte på honom, då fick han upp bra fart och hittade några fasaner. Tyvärr fick vi inte något bra stånd, han markerade en av gångerna, men blir lite upptagen med att spåra dem. Han var dock lydig och fick bra uppflogsträning.
LillaLiva var på tur och hej hopp, här händer det grejer. Jag tror att fältfåglarna får passa sig ordentligt nästa höst, även riporna till våren. Liva söker fint och med riktigt hög fart, vi stöter upp en fasanhöna i fel vind som hon respekterar fint. Släpper på igen och hon tar ett lite osäkert stånd, smyger fram, markerar igen och sedan går fasanhönan upp. Det är kanske inte så lätt att vara 8mån gammal och spika nyslagen fasanhöna. Hon skötte sig fint tyckte jag och hon stannade fint i floget.
Vi tog en promenad runt byn och gick sedan tillbaka på de ställen där Saik hade varit från början. Vi gick i medvind på vägen tillbaka till bilen och hon springer på med hög fart längs ängskanten med vinden bakifrån.  I språnget vänder hon helt om och står för fasantupp. Ingenting man väntar sig av en så ung och orutinerad hund direkt. Upp går fågeln och hon stannar och sätter sig fint. Jag kunde inte göra annat än att skratta, hon är ju helt otrolig denna lilla dam. Så imponerande att hon hanterar vinden så bra även i medvind, hon är hela tiden aktiv på näsan. Att se ett sådant litet trasselsudd springa och göra en helomvändning när hon måste ha fått vinddoft bakifrån kan inte göra en annat än stolt, att hon dessutom respekterar och sitter så fint med tuppen i luften bara några meter framför henne är som pricken över i.

I helgen ska vi träna på duvor och träna in stoppkommandot riktigt ordentligt på stötar. Sen längtar vi tills vi får komma upp på vinterfjället på träningar och tävlingar till våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar