Breton - Stor jägare i litet format

3 december 2012

Värmetäcken

Intresset för att testa och utvärdera värmetäcken blev jättestort. Verkar som att många är intresserade av att lösa detta "problem".

Många är nog nyfiken vad som är annorlunda med dessa täcken och vad som är tanken med dem. Jag ska försöka förklara lite kortfattat.

Jag stötte på några problem när jag sökte täcken till mina hundar. Bla dessa.

Dålig passform
Dålig täckning av stora muskelgrupper
Dålig täckning av magplatta
Hanhundar som kissar ned täckena
Dåligt rörelsefrihet
Hunden får skav

Antingen är täckena korta bak och uppdragna vid bogen, då kan hundarna spinga och röra sig bra men de täcker/skyddar inte viktiga muskler. Eller så är täckena som säckar och täcker bra men åker kors och tvärs när hunden rör sig. När hunden lyfter svansen åker hela ryggen på täcket upp.
En storlek till alla lika långa hundar, man har glömt att vissa är breda och vissa smala. Vissa har långa ben och vissa korta.
Hanhundar kissar på sin magplatta och tikarna fryser om tissarna. Hunden kan knappt röra sig i sitt täcke för det täcker hela hunden.

Dessa problem har jag försökt lösa genom att:

Sätta en dragkedja baktill som man kan dra upp när hunden rör sig-har svansen rakt ut och dra ned när hunden skall vila så att det täcker rumpan på hunden ordentligt när den ligger ned.
Bensnören går att justera för den individuella hundens behov.
Magplattorna finns i tik och hane. Tikarna har långa magplattor med spec form så det ska täcka så mycket av magen och tissarna som möjligt. Hanhundarnas är kortare med annan form så de inte kissar på den.
Framtill är täcket ihopsatt med resår så att det ska kunna ge med sig när hunden rör sig. Hunden ska kunna ta ut steget med frambenen ordentligt utan att täcket tar emot. Magplattan är bred och fastsatt så den inte hindrar rörelsen.
Alla spännen och remmar är i resår för att ge så flexibelt täcke som möjligt.

Täckena finns i olika tjocklekar, från regn och vind till tjockare "vintertäcken".

Ett täcke kostar 550kr och görs efter hunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar