Breton - Stor jägare i litet format

11 januari 2015

Dragträning

Att hålla en stående fågelhund i bra form är A och O för att få en bra jakthund. Vi försöker att variera träningen på våra hundar så mkt som möjligt och se till att ha träning året om, inte bara inför jakten.
Vi har två perioder per år som är lite lugnare med träning där hundarna får gå ned lite i kondition och muskler. Dessa är på våren när vi slutat vara i fjällen i slutet på maj och juni när det är väldigt varmt.
På sommarens varma dagar är det mkt simträning som gäller för hundarna och det tycker dom är riktigt roligt. De lite svalare dagarna kör vi drag med fyrhjuling eller cykeln. Funderar på att införskaffa en kickbike el trehjuling för ändamålet till sommaren. 
Den andra perioden som är lugnare är efter höstjakten i nov-dec när det är riktigt mörkt, blött, kallt och trist. 

Nu är vi inne i en träningsperiod inför vinterns jakt. Vi försöker varva vanliga skogsturer och djupsnöplums med dragträning. Hundarna är väldigt pigga nu och älskar att jobba i snön. 
Igår testade vi att koppla ihop allihopa i spann framför kälke första gången. Det var riktigt roligt och det verkade som att hundarna uppskattade det lika mycket som vi gjorde. Det blev en kortare sväng eftersom det var första gången och vi kommer att fortsätta med korta fartfyllda dragpass ett tag framöver tills de har byggt upp mera styrka och kondition. Därefter utökar vi längden lite så det blir mera muskeluthållighet och distansträning för dem. 
För Alice var det första gången hon fick testa på att dra och det gjorde hon hur bra som helst i täten med sin mor. Dom båda är som gjorda för detta, såg ut som hon inte gjort något annat.... Iof precis det jag hade förväntat mig av lilla maskinen Alice. 

Patrik och Sanna var så snälla och lånade ut utrustning så vi fick ihop hela spannet, nu måste vi införskaffa egen. :) 
Kälken vi körde med var en lättviktskälke på ca 8kg. Väldigt lagom till våra småhundar. 

Film finns på Facebook. Här är några suddiga bilder pga farten! :) 





Selarna vi använder i dagsläget kommer från Björkis till Alice och Liva, Ebba har non-stops och Ilex har en måttsydd. 

När vi inte har kälke så brukar vi köra drag med skidor och det är superskoj. Då räcker det med en eller två hundar som drar. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar