Breton - Stor jägare i litet format

9 december 2013

Kloklippning

Ska man klippa klorna? Vilken klosax? Hur ofta? Varför? Det behövs väl inte, dom nöter väl klorna själva? 

Frågorna runt kloklippning är ganska många. Jag har testat många olika klippare och har ett tydligt resultat, det finns EN som är bäst! Det massor av olika modeller och typer, men här är det inte utseendet och greppet som är viktigast. Det viktigaste är att själva klippbladet är smalt och vasst så att det inte "nyper" hunden i klorna. 
Dogman har massa klotänger som ser suveräna ut och är väldigt sköna i handen, men som inte är snäll med hundens klor. De blir fort slöa och är dessutom så tjocka i skärbladet att det bryter/klämmer i klon när man klipper, rekommenderas inte!! 

Jag rekommenderar att köpa denna klosax! Har även blivit rekommenderad denna hos veterinären. Håller sig vass länge och är smal och snäll mot klorna.


Ser kanske inte så kul ut, eller bekväm för handen, men är bäst för hunden. 

Hur ofta då? 
Jag tycker det är bra att försöka klippa varje vecka så behöver man inte ta så mkt. Hunden blir van och tycker inte det är någon stor deal! Vissa perioder slits klorna mera än andra beroende på motion och underlag, men det märker man då. 

Varför? 
Jo för att annars blir klorna för långa och hunden får fel vinklar på tårna. Det kan tom bli så att tårna och klorna vrider sig. Hunden får ont av att ha väldigt långa klor. Det är även lätt att klorna bryts av om dom är alltför långa 

Nöter själva? 
Ja hade de varit vilda hundar som tillbringar hela dagar utomhus på olika underlag och med mycket grävning och flera timmars löpning osv hade de nött ned klorna, men så ser inte våra hundars vardag ut. Våra hundar är stilla stora delar av dagen och gräver sällan vilket gör att klorna inte nöts nog mkt. På jakten när hundarna går väldigt många timmar per dag ser man att klorna nöts mera, men då är det ju bara att klippa mer sällan. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar